Trimite e-mail | Printeaza
05.09.2007

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

La iniţiativa spicherului Marian LUPU, dimensiunea parlamentară a relaţiilor moldo-estoniene se va dezvolta în baza unui Plan de Acţiuni, ce va fi elaborat în timpul cel mai apropiat de legislativele ambelor ţări. Despre aceasta au convenit membrii delegaţiei parlamentare condusă de către Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul vizitei oficiale din 3 – 4 septembrie curent în Republica Estonia.

Ene ERGMA, Preşedintele Parlamentului Estoniei, a susţinut propunerea omologului său moldovean, pledând pentru acţiuni concrete, care să vizeze activitatea comisiilor parlamentare de specialitate în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, conducerea Riigikogu va examina posibilităţile de lansare a unui proiect de asistenţă a legislativului moldovean.

În altă ordine de idei, Marian LUPU a solicitat colegilor estonieni susţinerea promovării demersurilor proeuropene ale Moldovei, în special spicherul a menţionat importanţa acordării ţării noastre a Preferinţelor Comerciale Autonome şi optimizării formatului de asistenţă comunitară.

De asemenea, Preşedintele Legislativului moldovean a solicitat omologului său estonian sprijin în vederea ratificării cât mai grabnice de către Parlamentul eston a Acordurilor de readmisie şi de facilitare a regimului de acordare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni. La rândul său, Ene ERGMA a exprimat disponibilitatea de a pleda în favoarea urgentării procedurii de ratificare a acestor documente de către celelalte state-membre ale Uniunii Europene. Spicherul estonian a accentuat faptul că Parlamentul Estoniei va opta în favoarea identificării unui nou cadru contractual al relaţiilor moldo-comunitare. Adiţional, Ene ERGMA a relevat oportunitatea iniţierii unei cooperări dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Baltică.

În final, Marian LUPU a reiterat invitaţiile adresate omologului său estonian, precum şi Preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene al Riigikogu, de a efectua o vizita oficială în Republica Moldova. 

Vizita legislatorilor moldoveni în Estonia are loc la invitaţia Preşedintelui Parlamentului eston, dna Ene ERGMA, şi are drept scop preluarea experienţei Estoniei în procesul de reforme democratice şi de aderare la Uniunea Europeană, dezvoltarea cooperării bilaterale moldo-estoniene şi consolidarea parteneriatului parlamentar dintre Legislativele moldovean şi estonian. 

Din componenţa delegaţiei mai fac parte parlamentarii Iurie ERIOMIN, Ion VARTA, Marcel RĂDUCAN, Vasile GROZAV, Vladimir BRAGA, Oleg SEREBRIAN.  

4 septembrie 2007     

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus