Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.09.2007

Guvernul României va uşura depunerea cererilor de cetăţenie

Guvernul urmează să discute o Ordonanţă de Urgenţă care să modifice legea cetăţeniei.

Modificarea este solicitată de ministerul justiţiei şi vizează ceea ce ministrul Tudor Chiuariu numeşte "o procedură administrativă mai uşoară de acodare a cetăţeniei".

Schimbarea legii este urmare a acumulării a sute de mii de solicitări din partea cetăţenilor Republicii Moldova care doresc redobândirea cetăţeniei României.

Potrivit ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu legea acordării cetăţeniei trebuie modificată din cauza numărului mare de cereri restante.

S-a ajuns, după cum spune domnul Chiuariu la o situaţie "intolerabilă".

Prin modificare este vizată o reducere a birocraţiei astfel încât să se ajungă la scurtarea termenelor în care poate fi acordată cetăţenia.

Nu vor fi însă modificate criteriile de acordare a cetăţeniei, care rămân la fel de stricte.

Asta înseamnă că cei care au depus deja cereri de acordare a cetăţeniei nu vor primi neapărat un răspuns favorabil, ci doar că vor primi mai repede un răspuns.

Avalanşă de solicitări

O iniţiativă similară a fost avansată la finele anului trecut şi de fostul ministru de externe Mihai Răzvan Ungureanu.

El declara că modificările se impun ca urmare a sutelor de mii de solicitări în acest sens, în special din partea cetăţenilor moldoveni, în condiţiile în care de la depunerea cererilor şi până la un verdict final solicitanţii trebuie să aştepte şi până la trei.

Statisticile arată că din august 2006, aproximativ o jumătate de milion de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exprimat dorinţa de a deveni cetăţeni ai României.

Mare parte dintre aceştia nu au ascuns motivele solicitării, susţinând fie că România este deja stat membru al Uniunii Europene, fie că este o punte către alte state state comunitare.

Acestora li se adaugă cei aproximativ 300 de mii de cetăţeni înregistraţi până în toamna lui 2006, cu cereri pentru redobândirea cetăţeniei române, deţinută înainte de 1940 de părinţii sau bunicii lor.

Cum Legea cetăţeniei nu s-a schimbat din 2003 şi cere, printre altele o rezidenţă de patru ani în România, asta a făcut ca în ultimii trei ani să fie redobândite doar în jur de 3000 de cetăţenii de către persoane din Republica Moldova.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus