Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.09.2007

Rudenia Ghimpu - Chirtoacă divizează Consiliul Chişinău

Rudenia Ghimpu - Chirtoacă divizează Consiliul Chişinău

Grupul social-democrat din Consiliul Municipal Chişinău se declară gata să sprijine şi să adere la coaliţia celor patru formaţiuni noncomuniste – Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Democrat şi Partidul Popular Creştin Democrat – în cazul în care PL nu va mai pretinde la funcţia de preşedinte al Consiliului.

Funcţia esta vacantă de mai bine de două luni, datorită blocajului politic creat la nivelul Consiliului Municipal.

Liderul grupului social-democrat, Eduard Muşuc a declarat la o conferinţă de presă că social-democraţii renunţă la orice posturi în Primărie şi sunt gata să adere la "o largă coaliţie" pentru a depăşi situaţia de criză care s-a creat în Consiliul Municipal Chişinău.

Totodată, el a subliniat că viitorul preşedinte al Consiliului nu ar trebui să aibă legături politice sau de rudenie cu primarul Dorin Chirtoacă, cum este cazul actualului candidat Liberal la această funcţie, Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu este unchiul primarului Chirtoacă şi lider al Partidului Liberal, partid al cărui vicepreşedinte este Dorin Chirtoacă.

"Cred că candidatura domnului Ghimpu ar trebui retrasă, deoarece va complica şi mai mult situaţia din Consiliul Municipal Chişinău. Eu nu vă solicit să luaţi atitudine, dar vedeţi şi dumneavoastră care este influenţa domnului Ghimpu asupra domnului Dorin Chirtoacă şi dacă vom instituţionaliza lucrul acesta vă asigur că vom avea probleme.", a declarat Eduard Muşuc.

În replică, Mihai Ghimpu a declarat că nu intenţionează să-şi retragă candidatura de la funcţia de preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău.

"Când o să ia Muşuc şi PSD mai multe mandate ca PL, atunci vom discuta. Deocandată nu PL sau Ghimpu repartizează funcţiile în Primărie. Ele au fost deja decise de alegători. Îi rămâne ori cu noi, ori cu comuniştii."

"Amintiţi-vă că pe când primar general era domnul Urecheanu, exista o majoritate de 26 de mandate. Eu rămân pe poziţia că ori funcţionează consiliul şi această majoritate pe care am format-o, ori fac alte alegeri. Au două variante - ori cu comuniştii, ori alegeri anticipate.", a spus Mihai Ghimpu.

Deşi alegerile locale au avut loc pe 3 iunie, până acum Consiliul Municipal Chişinău nu a reuşit să-şi aleagă nici preşedintele, nici viceprimarii Capitalei.

Votarea preşedintelui Consiliuilui şi a viceprimarilor pare să fi fost împiedicată de faptul că cele patru partide care au creat alianţa necomunistă dispun de o majoritate la limită, de 26 din totalul de 51 de consilieri, şi în fiecare şedinţă unul sau doi din ei lipsesc din diferite motive.

Anterior, reprezentanţii AMN, PD şi PPCD s-au pronunţat pentru atragerea în alianţă şi a celor cinci consilieri social-democraţi care ar asigura o majoritate confortabilă.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, sugerase că ar accepta lărgirea coaliţiei numai dacă social-democraţii nu vor cere funcţii înalte, cum ar fi cea de viceprimar, în viitoarea administraţie a municipiului.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus