Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.08.2007

Romania va acorda Republicii Moldova asistenţă în valoare 2 milioane de euro pentru depasirea consecintelor secetei

Romania va acorda Republicii Moldova asistenţă în valoare 2 milioane de euro pentru depasirea consecintelor secetei

Prim-ministrul Vasile Tarlev a avut o convorbire telefonică cu omologul său roman Călin Popescu-Tăriceanu, la iniţiativa părţii romane, relatează Serviciul de presă al Guvernuluii.

Calin Popescu-Tăriceanu a exprimat regretul pentru pagubele cărora a fost supusă Moldova în urma secetei, exprimînd disponibilitatea de acorda sprijin în ameliorarea situaţiei. Premierul roman a dat asigurări că în acest sens asistenţa din partea României Guvernului Moldovei va fi în valoare de 2 mln.euro.

Amintim ca, cabinetul de miniştri al Azerbaigeanului a decis alocarea unui milion de dolari americani Republicii Moldova pentru lichidarea consecinţelor secetei din vara acestui an.

Guvernul Lituaniei a hotărît să acorde ţării noastre un ajutor de 120 mii euro, executivul Republicii Elene s-a angajat să acorde suport financiar în sumă de 100 mii euro, iar organizaţia nonguvernamentală din Republica Populară Chineză "Crucea Roşie" a acordat 50 de mii de dolari SUA.

Comisia Europeană examinează, în acest sens, ca o acţiune pe termen mediu, posibilitatea măririi primei tranşe din Asistenţa macro-financiara acordată Republicii Moldova pînă la 30 mln euro, precum şi acordarea a 4 mln euro din cadrul Programului de Securitate Alimentară în perioada septembrie-octombrie curent. Pe termen lung, se analizează oportunitatea includerii în cadrul proiectelor Instrumentului de Parteneriat şi Vecinătate Europeană (ENPI) pentru 2008 a unui buget separat pentru reformele în agricultură.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) intenţionează să lanseze un program în Republica Moldova în vederea distribuirii seminţelor de grîu de toamnă, porumb şi orz, fermierilor din regiunile cele mai afectate de secetă. Bugetul Programului se estimează la 461.000 USD. Pe termen lung, FAO planifică activităţi de renovare şi dezvoltare a sistemului de irigare, de perfecţionare a mecanismului de asigurare în agricultură şi stabilire a unui sistem de alertă.

La cererea de ajutor a Moldovei au reacţionat, de asemenea, Israelul, Cehia, Olanda, Austria, Italia, Federaţia Rusă, Germania, Franţa, Polonia, Marea Britanie, Turcia ş.a. La ora actuală donatorii sînt în aşteptarea raportului de evaluare a ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), pentru a putea decide obiectiv asupra necesităţilor Republicii Moldova.

Autorităţile Moldovei au solicitat anterior organizaţiilor internaţionale şi ţărilor donatoare ajutor pentru depăşirea consecinţelor secetei catastrofale din anul curent, care a condus la criza adâncă în sectorul agroalimentar. Volumul pierderilor în sectorul agrar al ţării creşte zilnic din cauza menţinerii temperaturilor înalte şi reducerii recoltei culturilor târzii (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, fructe şi legume). Potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pagubele sunt estimate la 1 mlrd. dolari SUA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus