Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-08-22/2159-2159.html
Data: Aug 22, 2007 (20:20)

Atentatul împotriva unui colonel de interne, reprezintă o sfidare nu doar la adresa organelor de drept, ci şi a întregii societăţi

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a convocat într-o şedinţă operativă conducerea organelor de forţă, în cursul căreia au fost discutate diverse aspecte legate de activitatea instituţiilor respective în asigurarea ordinii publice şi combaterea criminalităţii. La consfătuire a fost prezent prim-ministrul Vasile Tarlev, relatează Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova.

Şeful statului a apreciat drept insuficientă activitatea colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne în exercitarea funcţiilor care le revin, inclusiv, în asigurarea securităţii populaţiei, menţionînd că aceştia, în ultimul timp, dau dovadă de pasivitate în procesul de prevenire şi anihilare a criminalităţii. Vladimir Voronin a afirmat că, după obţinerea anumitor rezultate în combaterea criminalităţii organizate, conducerea şi colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne s-au autoliniştit, fapt de care au profitat structurile criminale şi care au început să-şi reactiveze acţiunile ilegale.    

Vladimir Voronin s-a referit, în special, la cazul şefului Departamentului Servicii Operative al MAI, Ghenadie Cosovan, care a devenit, marţi, ţinta unui atentat. Preşedintele a calificat acest caz drept unul ieşit din comun, care reprezintă o sfidare nu doar la adresa organelor de drept, ci şi a întregii societăţi.

Vladimir Voronin a sugerat anunţarea unei stări de alertă în activitatea Ministerului Afacerilor Interne în vederea mobilizării eforturilor tuturor serviciilor din cadrul acestuia pentru identificarea cît mai grabnică şi sancţionarea legitimă a persoanelor implicate în această crimă gravă. De asemenea, pentru atingerea scopului nominalizat, şeful statului a menţionat oportunitatea consolidării colaborării ministerului cu Procuratura Generală, cu Serviciul Informaţii şi Securitate, cu alte structuri de forţă din ţară.

Amintim că, ieri, în jurul orei 12.30, la o vilă din suburbia municipiului Chişinău a fost efectuat un atentat la viaţa şefului Departamentului Servicii Operative al MAI. Astfel, în urma exploziei unei grenade de tip “capcană” Ghenadie Cosovan a primit diverse leziuni corporale, fiind internat în spitalul MAI. După efectuarea intervenţiilor chirurgicale necesare viaţa dlui Cosovan a fost în afara pericolului, relatează Serviciul de presă al MAI.

 Potrivit medicilor, starea sănătăţii dl Ghenadie Cosovan este stabil gravă şi mai necesită intervenţii chirurgicale. În acelaşi timp, şeful Direcţiei Medicale a MAI Valeriu Obadă, susţine, că viaţa pacientului este în afara oricărui pericol.

Efectivul MAI activează în regim non-stop în conformitate cu un plan de măsuri operativ-investigative şi de profilaxie cu mobilizarea eforturilor tuturor serviciilor în vederea identificarii, reţinerii şi diferirii justiţiei a persoanelor implicate în această crimă gravă,