Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.08.2007

Prim-ministrul Vasile Tarlev a convocat o şedinţă de lucru cu factori de decizie privind politica monetar-bancară

Victor Cibotaru, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei a informat că în ultimii trei ani în Moldova se înregistrează tendinţe de apreciere lentă a leului faţă de valuta străină. În ultimele zile această apreciere a fost mai esenţială din cauza unor fluxuri mari de valută în Moldova, inclusiv datorită numărului mare de turişti, care vizitează Moldova după anularea sistemului de vize pentru cetăţenii din UE şi SUA, reletează Serviciul de presă al Guvernului Moldovei. 

Potrivit domnului Cibotari, nivelul inflaţiei în Moldova în cele şapte luni ale anului curent a constituit circa 5%, ceea ce de asemenea a influenţat pozitiv asupra stabilităţii cursului leului.

Vasile Tarlev a menţionat că acţiunile Guvernului şi a Băncii Naţionale a Moldovei în domeniul politicii monetar-bancare trebuie să fie coordonate în vederea menţinerii parametrilor stabiliţi în Legea Bugetului.

Totodată, pentru a diminua numărul mare de bani cash, aflaţi în circulaţie, fapt care se răsfrînge negativ asupra inflaţiei, s-a decis că organele responsabile să urgenteze procesul de trecere la achitările prin card şi să asigure instalarea unui număr mai mare de bancomate, în special în teritoriu.

De asemenea Prim-ministrul a solicitat examinarea posibilităţii de micşorare a ratei dobînzii la credite.

În finalul întrevederii Vasile Tarlev a subliniat necesitatea elaborării unui plan de acţiuni comun dintre Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei şi Comerţului şi Banca Naţională a Moldovei în vederea stabilităţii şi dezvoltării sistemului monetar din Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus