Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.08.2007

Coruptia de la Chisinau, prinsa in flagrant delict

O echipa de jurnalisti de investigatie a demonstrat cum se poate obtine la Chisinau viza de Romania cu spaga.

Oficialii de la Chisinau au anuntat saptamina trecuta ca un diplomat roman este cercetat pentru coruptie, fara a-l nominaliza insa. Declaratia survine dupa o ancheta jurnalistica realizata de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI). Ziaristii Stefan Cindea, Vitalie Calugareanu, corespondent Deutsche Welle la Chisinau, si Daniel Neamu au dezvaluit modul in care opera o retea care cistiga din eliberarea de vize. Potrivit CRJI, jurnalistilor moldoveni le-a fost comunicat neoficial si numele diplomatului acuzat de coruptie: Alexandru Rus, consilier al Ambasadei Romaniei, seful Sectiei Consulare.

Teoretic, viza pentru cetatenii Republicii Moldova se acorda gratuit. Ziaristii sustin insa ca „practic, 400 de vize pe zi sint eliberate si tot atitea persoane platesc in medie cite 30 de euro taxa de intermediere“. Exista, sustin ziaristii CRJI, alte sute de vize eliberate „la urgenta“ prin diverse tertipuri, iar in acest caz taxa este peste 200 de euro. „Se string milioane de euro din aceasta afacere, care se impart intre intermediari, firme de turism si personalul ambasadei“, sustin jurnalistii CRJI.

Ancheta a demonstrat cu cazul concret al ziaristului moldovean Vitalie Calugareanu, care, cu 230 de euro, a obtinut rapid o viza romaneasca, desi n-ar fi avut dreptul. Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a rapuns anchetei CRJI printr-o scrisoare in care se arata legalitatea deplina prin care s-a eliberat viza lui Vitalie Calugareanu si ca la dosarul sau de viza exista asigurare medicala, chitanta de plata a transportului si declaratie olografa privind exsitenta mijloacelor de intretinere.

Ziaristul moldovean sustine insa ca nu a semnat niciodata astfel de hirtii si nu a platit nici voucher, transport, asigurare medicala, acte fara de care ambasada nu elibereaza vize. Reteaua i-a furnizat viza lui Vitalie Calugareanu in numai o saptamina. CRJI a filmat cu camera ascunsa negocierile cu intermediarul, film care se poate vedea si pe site-ul Cotidianului. Ambasada nu a comentat cazul, intrucit ambasadorul Filip Teodorescu era plecat in concediu.

In urma cu citeva zile, ministerul afacerilor interne din Republica Moldova a anuntat ca doua femei au fost retinute la Chisinau pentru organizarea traficului cu vize: Ina Russu (Rusu), 38 de ani, patroana agentiei INA TOUR, si Agnesa Rusu, 36 de ani, sefa Serviciului Management din cadrul Filarmonicii Nationale din Chisinau. Ina Russu racola clienti din fata Sectiei Consulare a ambasadei, prin mai multi intermediari.

Actele celor care cumparau viza erau transmise Agnesei Rusu, care fabrica legitimatii false de apartenenta la Filarmonica Nationala, caz in care vizele erau acordate de partea romana in regim de urgenta. Dosarul era apoi transmis contactelor din interiorul Sectiei Consulare. Cele doua femei faceau parte din aceeasi retea care i-a obtinut viza lui Vitalie Calugareanu. MAE nu a prezentat pina ieri o pozitie oficiala.

Reteaua Viza

Legal, programarea aplicatiei pentru viza de Romania se face pe Internet. Ziaristii au constatat insa ca programarea este imposibila, intrucit sistemul o permite doar intr-una din zilele urmatoarelor sase saptamini. Insa consultarea, in orice zi, a calendarului ambasadei a aratat ca toate zilele teoretic disponibile erau deja ocupate de rezervari. Urmatorul pas al ziaristilor a fost consultarea anunturilor din presa, date de intermediari care cer intre 30 si 50 de euro pentru o programare online. Cei citiva intermediari au spus ziaristilor ca au legaturi in interiorul Ambasadei cu persoane care le garantau exclusivitate in programarile online. Ei s-au intilnit cu Serghei, un pusti de 16 ani, care i-a pus in legatura cu Iurie Plesca, zis si Iura. Acesta, contra a 230 de euro, platiti in fata ambasadei, a rezolvat viza pentru Vitalie Calugareanu, fara ca acesta sa fi depus vreun document la dosar.

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus