Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.08.2007

Serghii Pirojkov: „Suntem împotriva creării unei anclave la hotarul ţării noastre, care ar prezenta un pericol pentru integritatea teritorială a ţărilor noastre şi securitate în regiune”

Serghii Pirojkov: „Suntem împotriva creării unei anclave la hotarul ţării noastre, care ar prezenta un pericol pentru integritatea teritorială a ţărilor noastre şi securitate în regiune”

Prim-ministrul Vasile Tarlev a avut o întrevedere cu domnul Serghii Pirojkov, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în ţara noastră, reletează Serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.

În cursul întrevederii părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea consolidării şi aprofundării relaţiilor de cooperare bilaterale.

O atenţie sporită a fost acordată dezvoltării raporturilor comercial-economice.

Ambasadorul ucrainean a exprimat satisfacţie vizavi de promovarea de către Moldova a dimensiunii regionale a colaborării bilaterale prin invitarea conducătorilor unor regiuni a Ucrainei cu vizite de lucru în Moldova.

În altă ordine de idei Serghii Pirojkov a informat că autorităţile Ucrainei sînt gata să susţină Moldova în depăşirea consecinţelor secetei din anul curent şi la moment definitivează lista ajutoarelor care vor fi acordate Moldovei în acest sens.

Referindu-se la soluţionarea problemei transnistrene diplomatul a menţionat că Ucraina este cointeresată în urgentarea rezolvării acesteia pe cale paşnică, în cadrul formatului de negocieri „5+2”. „Suntem împotriva creării unei anclave la hotarul ţării noastre, care ar prezenta un pericol pentru integritatea teritorială a ţărilor noastre şi securitate în regiune”, a  specificat domnul Pirojkov.

Vasile Tarlev a adus mulţumiri Ucrainei pentru sprijin în reglementarea diferendului transnistrean, menţionînd că Moldova optează pentru reluarea negocierilor în formatul menţionat.

Totodată Premierul a pledat pentru urgentarea implementării mai multor proiecte economice de interes comun. Prim-ministrul s-a referit în mod special la proiectele de colaborare transfrontalieră, în domeniul energetic, domeniul construcţiei unor tronsoane de cale ferată. De asemenea Vasile Tarlev a solicitat sprijin în impulsionarea procesului de recunoaştere a patrimoniului Moldovei pe teritoriul Ucrainei.

Şeful Executivului a susţinut necesitatea elaborării unor proiecte de colaborare în cadrul GUAM, precum şi oportunitatea elaborării unui plan de acţiuni strategic de cooperare moldo-ucraineană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus