Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-08-20/2121-2121.html
Data: Aug 20, 2007 (23:06)

Primarul a dispus inventarierea de urgenţă a construcţiilor din municipiul Chişinău

În cadrul şedinţei operative primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a dispus  inventarierea de urgenţă a tuturor construcţiilor de pe teritoriul capitalei. Drept motiv a servit tragicul eveniment din 15 august, produs pe str.Columna, 86, în urma căruia a decedat un copil de 6 ani, iar alte două persoane au fost accidentate.

Totodată, edilul-şef al capitalei a ţinut să se facă publică ancheta de serviciu, iniţiată, la indicaţia sa, de către pretura de sector Râşcani, pe teritoriul căreia se află construcţia respectivă. Reghina Apostolova, pretorul interimar de sector, a explicat că obiectivul în cauză a fost finalizat în 2006 în mod ilegal, fără autorizaţie de construcţie. La data accidentului firma „Igiena plus", deţinătoarea imobilului, tot ilegal, efectua lucrări de mansardare a acestuia. Pretura Râşcani, a sesizat proprietarul cu mult înainte  de ilegalitatea comisă,  invitându-l la comisia administrativă pentru a-l admonesta, însă proprietarul acestei construcţii  nu a răspuns solicitărilor preturii. La întrebarea primarului general, ce măsuri au fost întreprinse faţă de cei certaţi cu legea, pretorul interimar Reghina Apostolova a mai adăugat, că, în calitatea funcţiei ce o deţine de 6 luni, nu dispune de pârghiile necesare pentru a dispune demolarea clădirii, asemenea instrumente sunt  atribuite prin lege doar Inspecţiei de Stat în construcţii. Amenda aplicată în asemenea cazuri este insuficientă şi fără de efect. Astfel, construcţiile neautorizate cresc ca ciupercile după ploaie, inclusiv noaptea şi în zilele de odihnă. Numai în sectorul Râşcani numărul lor se ridică la circa 68 obiective ilegale.

Primarul general Dorin Chirtoacă, a cerut de la toţi factorii de decizie, implicaţi în lupta de contracarare a construcţiilor neautorizate, sporirea vigilenţei privind neadmiterea lor, de rând cu intensificarea pe toate căile a acţiunilor de stopare şi demolare a lor în limitele competenţelor pe care le deţin, relatează Direcţia Relaţii Publice a Primăriei mun. Chişinău.

***

Construcţiile neautorizate ucid la Chişinău