Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-08-17/2102-2102.html
Data: Aug 17, 2007 (10:20)

Moldova a anunţat tenderul internaţional de achiziţii în rezerva de stat a grâului alimentar

La 7 septembrie curent se va desfasura licitatia internationala pentru achizitionarea in rezervele de stat a griului alimentar, potrivit surselor din Agentia Rezerve Materiale, Achizitii Publice si Ajutoare Umanitare. 

Precum a menţionat Ion Ţurcanu, directorul general al Agenţiei, se preconizează procurarea  a aproximativ 20 mii tone de grâu alimentar. La tender pot participa atât producători agricoli străini, cât şi cei autohtoni. Preţurile orientative de achiziţie la grâu încă nu au fost stabilite. Agenţia intenţionează să cumpere grâu de la importatorii care vor propune cel mai mic preţ. Moldova a anunţat tenderul internaţional deoarece anterior nu a reuşit să procure cantitatea necesară de grâu în cadrul celor două tururi ale licitaţiilor naţionale publice, desfăşurate anterior în ţară. Astfel, în turul I, desfăşurat în luna iulie în toate raioanele ţării, au fost achiziţionate 3,4 mii tone de grâu. În cadrul turului doi, desfăşurat la 10 august, de la producătorii locali au fost procurate numai  425 tone de grâu din cele 20 mii tone necesare. Preţul de achiziţie a grâului în cadrul licitaţiei a constituit între 3 mii lei (250 dolari SUA) şi 3,2 mii lei (265 dolari SUA) pentru o tonă, în funcţie de conţinutul de gluten. Din cauza secetei cumplite, Moldova a rămas fără jumătate din recolta de grâu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, recolta globală a cerealelor în Moldova în 2007 a constituit 627,5 mii tone, cu 513,4 sau cu  46,7% mai puţin decât nivelul planificat. În prezent în rezerva de stat se află 27 mii tone de grâu alimentar. Aceasta urmează a fi completată cu 20-30 mii tone de grâu din contul achiziţiei în cadrul licitaţiilor de la producătorii agricoli.