Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.08.2007

Moscova federalizeaza Moldova

Moscova federalizeaza Moldova

Un inalt oficial rus sustine ca Rusia si Republica Moldova au ajuns la un acord secret in criza transnistreana.

Republica Moldova ar putea fi federalizata pentru a permite Transnistriei sa se bucure de o autonomie largita. Afirmatia a fost facuta de Serghei Karaganov, presedintele Consiliului pentru Politica Externa si Securitatea Statului - o structura consultativa de pe linga presedintia rusa.

Intr-un interviu acordat cotidianului „Komsomolskaia Pravda”, el a declarat ca „Moscova si Chisinaul au ajuns la un acord secret privind rezolvarea conflictului transnistrean”. Principala solutie stipulata in acest proiect este federalizarea Basarabiei. In plus, planul mai prevede ca trupele ruse sa ramina in stinga Nistrului, pe o perioada nedeterminata. Soldatii vor fi adapostiti in baze militare permanente, care urmeaza sa fie legalizate de parlamentul de la Chisinau.

In opinia presedintelui Consiliului pentru Politica Externa si Securitatea Statului, singurul impediment in calea acestui plan il reprezinta opozitia dura a Statelor Unite si a Uniunii Europene. El considera insa ca interventia Occidentului in acest conflict nu va fi hotaritoare. “Integritatea teritoriala a Republicii Moldova ar putea fi restabilita doar tinind cont de interesele geopolitice ale Rusiei in sud-estul Europei”, a mai spus Karaganov.

Analistul Iulian Chifu este de parere ca o astfel de solutie nu face decit sa reia vechiul plan Kozak, respins de Chisinau in urma cu citiva ani. Astfel, Moldova ar urma sa fie supusa unei “false federalizari”, ea fiind impartita in doua entitati - regiunea din stinga si cea din dreapta Nistrului. O federalizare obisnuita ar trebui sa divida tara, in functie de judete sau raioane.

Chifu crede ca procesul de “falsa federalizare” sau “transnistrizare” a Basarabiei ar da Tiraspolului puterea de a controla procesul politic de la Chisinau. Republica separatista si-ar pastra astfel toate organismele actuale, ar avea foarte putine apartenente la statul central, iar autoritatile sale ar avea drept de veto in domenii importante precum politica externa, politica de securitate, ordine publica etc.

Un astfel de plan reprezinta mai degraba “o dorinta” a Kremlinului de a-si extinde influenta in regiune si are sanse minime sa fie pus in aplicare, a mai spus analistul. Autoritatile din Chisinau nu vor accepta aceasta solutie. Mai ales ca au cerut in mod expres retragerea trupelor ruse din stinga Nistrului.

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus