Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.08.2007

Este pericol de foamete în Republica Moldova?

Este pericol de foamete în Republica Moldova?

Seceta fără precedent din această vară pare să fi alarmat nu doar cetăţenii din Republica Moldova, ci şi presa străină.

Presa din Rusia şi România, de exemplu, afirmă că Republica Moldova s-ar afla în pragul foametei, după ce recolta de cereale, dar şi cea de fructe şi legume, au fost compromise în mare parte.

Pierderile provocate de secetă se ridică la 1 miliard de dolari, adică exact atât la cât se cifrează bugetul de stat al Republicii Moldova.

Autorităţile de la Chişinău afirmă că seceta ameninţă cu falimentul mulţi agricultori şi ar putea duce la o scadere semnificativă a stocurilor de seminţe şi de furaje.

În plus, veniturile la bugetul de stat ar putea cunoaşte o reducere considerabilă.

Autorităţile dau asigurări

Ca să evite aprofundarea crizei, guvernul a solicitat ajutor din partea unor ţări străine şi organisme internaţionale, fie în bani fie produse alimentare.

Chiar dacă recunosc că situaţia în agricultură este gravă, autorităţile resping ideea ca Republica Moldova este ameninţată de foamete.

Prim ministrul, Vasile Tarlev, spune că executivul a luat măsurile necesare pentru a evita, în primul rând, un deficit de pâine pe piaţă.

"În acele regiuni, în acele raioane unde se va înregistra un deficit de grâu pentru a aproviziona întreprinderile de panificaţie, va interveni Agenţia pentru Reserve de stat şi ajutoare umanitare şi le va vinde grâu sau făină cu preţuri stabile", a spus domnul Tarlev.

"Mai mult ca atât, avem încheiate contracte şi semnate contracte de intenţii în vederea procurării grâului alimentar din mai multe ţări, în special din Kazahstan, Ucraina şi Rusia."

Exagerări

Specialiştii sunt, la rândul lor, de acord cu autorităţile şi afirmă că Republica Moldova nu e ameninţată de foamete.

Expertul în agricultură, Viorel Chivriga, spune că deşi va apărea o majorare a preţurilor, nu se pune problema foametei.

“Există instrumente destul de eficiente pentru a schimba situaţia în câteva zile într-o regiune sau alte. Mi se pare că sunt nişte afirmaţii cam exagerate care nu au nici o bază", spune Viorel Chivriga.

"În mod normal, preţurile vor fi mai mari. Agricultorii, dar şi alte categorii ale populaţiei vor avea de suferit foarte mult şi, ca urmare, guvernul nostru şi a ţărilor vecine vor schimba câte ceva în politicile agricole”.

Mai multe ţări au răspuns deja apelului autorităţilor de la Chişinău şi s-au oferit să trimită ajutoare.

Pentru a depăşi cu bine consecinţele secetei, Republica Moldova are nevoie de 350 de mii de tone de grâu, 89 de mii de tone de cartofi şi 85 de mii de tone de produse lactate.

Se pare, că ajutoarele vor fi distribuite direct administraţiilor locale, fără intermediari.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus