Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.08.2007

Moldova: amnistie fiscală de patru miliarde de lei

Moldova: amnistie fiscală de patru miliarde de lei

Statul a anulat datorii fiscale ale companiilor, amenzi şi penalităţi în valoare de patru miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de dolari) - acumulate până la 1 august.

Măsura urmează legiferării iniţiativei preşedintelui Republicii Moldova privind "liberalizarea economiei naţionale."

Amnistierea fiscală se referă la toate datoriile reflectate în sistemele de evidenţă ale Serviciului fiscal de stat, ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Stat şi ale Casei Naţionale de Asigurări în Medicină conform situaţiei de la 1 ianuarie 2007 şi neachitate la 11 mai 2007.

Cele mai multe datorii anulate, în valoare de aproximativ trei miliarde de lei, au fost cele acumulate faţă de bugetul de stat, datorii care nu au fost plătite de circa 32 de mii de contribuabili.

Veniturile bugetare totale planificate prin lege pentru anul 2007 sunt de 12 miliarde de lei.

Iniţiativa Voronin

De achitarea a 948 de milioane de lei au fost scutiţi cei care au avut datorii la fondul asigurărilor sociale.

Iar 7000 de firme au fost scutite de datoriile pe care le-au acumulat faţă de fondul asigurărilor medicale, în valoare de aproximativ opt milioane de lei.

Amnistia fiscală face parte dintr-un grup de iniţiative ale preşedintelui Vladimir Voronin, înaintate Guvernului pe 10 aprilie şi aprobate de Parlament la 11 mai, privind liberalizarea economiei.

Propuneri care au fost apreciate de unii drept revoluţionare, dar criticate dur de alţii sau primite cu scepticism.

În ultimul număr al Euromonitor, un raport care analizează punerea în practică a Planului de Acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova, se spune că reformele în economia ţării, propuse de preşedintele Voronin au un impact limitat pe terment scurt.

"Amnistia fiscală, în general, creează un hazard moral foarte serios. Pentru că cei care au plătit până acum în mod onorabil impozitele, acum nu mai sunt încurajaţi să o facă. În timp ce cei care nu le-au plătit sunt, evident, plasaţi într-o poziţie foarte favorozată, comparativ cu competitorii lor.", a delcarat la BBC analistul economic Valeriu Prohniţchi.

Certificat de amnistie

Pe lângă amnistierea fiscală, alte iniţiative de reformare a economiei luate în considerare sunt legalizarea capitalului sau reformarea sistemului de impunere a veniturilor persoanelor fizice.

Potrivit şefului Inspectoratului fiscal principal de stat, Sergiu Puşcuţă, orice contribuabil se poate adresa inspectoratului fiscal teritorial pentru a solicita şi a obţine un certificat care confirmă suma datoriilor amnistiate.

Acest certificat poate fi folosit în continuare de către întreprinderi pentru a reflecta în evidenţa contabilă rezultatele amnistiei fiscale.

Certificatul privind amnistierea datoriilor faţă de bugetul de stat, fondul de asigurări medicale se eliberează de către organele fiscale, iar cel ce confirmă anularea datoriilor faţă de bugetul de asigurări – de la Casa Naţională de Asigurări Sociale sau cele teritoriale.

Amnistia fiscală presupune anularea datoriilor fiscale ale firmelor, acumulate până la 1 ianuarie 2007, şi a amenzilor, penalităţilor calculate pentru întârzieri, ridicarea sechestrelor puse pe activele firmelor, majorarea sancţiunilor pentru neachitarea impozitelor pe venit şi a taxelor la bugetul naţional începând cu data de 1 ianuarie 2007.

Datoriile firmelor faţă de buget erau la 1 ianuarie 2007 de peste două miliarde de lei.

Alexandru Canţîr l-a întrebat pe analistul economic Iurie Gotişan cum poate fi judecată această cifră a datoriilor iertate şi, în general, decizia de anulare a unei sume atât de mari?

Ascultaţi interviul cu Iurie GotişanSursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus