Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-08-09/2046-2046.html
Data: Aug 9, 2007 (15:46)

Mai multe state si organizatii internationale au reactionat la solicitarile de ajutor a Guvernului Moldovei pentru depasirea efectelor secetei

Conform datelor prezentate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, mai multe state şi organizaţii internaţionale au reacţionat pozitiv la apelul Guvernului Moldovei în acordarea asistenţei pentru depăşirea efectelor secetei. Guvernele Greciei, Lituaniei, Letoniei, Slovaciei au aprobat deja decizii privind acordarea ajutoarelor sub formă de bani sau produse alimentare, s-a declarat in cadrul sedintei de joi a Comisiei republicane pentru situatii exceptionale.

Premierul a informat ca,  guvernul Lituaniei a decis alocarea sumei de 120 mii euro pentru diminuarea consecintelor secetei in Moldova, iar executivul Republicii Elene a decis acordarea a 100 mii euro pentru tara noastra.

În scopul recepţionării, stocării şi repartizării eficiente şi în mod transparent a ajutoarelor ce vor parveni de la partenerii de dezvoltare, Guvernul a decis crearea unei comisii speciale, ce va monitoriza stric acest proces. În componenţa comisiei vor fi incluşi reprezentanţii ministerelor şi altor autorităţi ale administraţiei publice de profil, precum şi reprezentanţii ONG, organizaţiilor internaţionale.

Conform deciziei anterioare a Comisiei,  Ministerul de Finanţe a deschis un cont special pentru acumularea mijloacelor băneşti destinate susţinerii bugetului, precum şi a creat un fond de risc în agricultură, unde vor fi stocate sursele financiare destinate susţinerii agricultorilor.

În scopul completării rezervei de stat cu grîu, la 10 august se va petrece o licitaţie republicană repetată cu participarea în exclusivitate a producătorilor autohtoni. Preţul de achiziţie a fost păstrat la nivelul anunţat în cadrul primei licitaţii de 3,0-3,2 lei/kg. În acest context, s-a reiterat că, în cazul în care nu vor fi expuse oferte în volumele necesare în cadrul licitaţiei repetate, grîul va fi achiziţionat din alte state, care comercializează cereale la preţuri cu mult mai mici decît cele anunţate de Agenţia Achiziţii Publice.

Totodată, conform recomandării Comisiei republicane pentru situaţii excepţionale, în majoritatea unităţilor administrativ teritoriale  au fost create rezerve raionale de grîu în volum de 83 mii tone. Informaţii privind crearea rezervelor de grîu nu au prezentat pînă în prezent 5 raioane, inclusiv Cantemir, Căuşeni, Rîşcani, Făleşti.

Prim-ministrul a evidenţiat, în context, că în cazul solicitărilor din partea locuitorilor, organizaţiilor neguvernamentale sau autorităţilor locale din regiunea Transnistreană, Guvernul Moldovei le va acorda sprijinul necesar, luînd în consideraţie că agricultorii din raioanele de est ale ţării de asemenea au fost afectaţi mult de secetă.