Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-08-08/2035-2035.html
Data: Aug 8, 2007 (15:47)

Edgar Martin: Suntem in aşteptarea evenimentului de recepţionare a primului vas cu produse petroliere, planificat pentru săptămânile apropiate

Primul lot de produse petroliere în Moldova pe cale maritimă prin terminalul petrolier de la Giurgiuleşti este aşteptat la finele lunii august conform comunicatului de presă al companiei „Danube Lоgistics”, care este proprietarul şi administratorul terminalului petrolier de la Giurgiuleşti. La 6 august prima navă a sosit în portul Griurgiuleşi şi a pompat, sub formă de test, peste 3 mii tone de apă în rezervoarele terminalului petrolier. Precum a declarat directorul general al „Danube Logistics” Edgar Martin, compania este mai mult decât satisfăcută de rezultatele testelor – tankerul a ancorat cu succes luni, la 11.30, pe parcursul unei zile şi nopţi fiind efectuată operaţiunea de pompare a apei, iar marţi dimineaţa  la 8.20 a plecat. Potrivit lui, în următoarele câteva săptămâni se aşteaptă livrarea primului lot de produse petroliere la terminal. 

Terminalul petrolier de la Giurgiuleşti a fost dat în exploatare la finele lunii octombrie 2006. Terminalul conţine: un chei pentru produse petroliere, 8 rezervoare cu capacitatea de 52 mii tone, un sistem complex de pompare a produselor petroliere din cisternele maritime în rezervoare. Produsele petroliere vor fi transportate spre terminal în tankere, şi vor fi livrate consumatorilor cu transportul auto şi feroviar. Portul de mărfuri şi de pasageri urmează a fi date în exploatare în anul 2008.

Danube logistics a investit în terminal la etapa finală peste 30 mil. euro. Lucrările de  construcţie a terminalului au fost efectuate de companiile „Azpetrol”, „Azertrans” şi „Azpetrol Refinery”, achiziţionate de concernul olandez „EasEur Holding B.V.” şi redenumite în „Azpetrol” – în „Bemol Retail”, „Azpetrol Refinery” în „Bemol efinery”, „Azertrans” – în  „Danube Logistics”. „EasEur Holding B.V.” – este întreprinderea-fiică a „Eastern Capital N.V.” – fondul de risc, specializat în efectuarea investiţiilor în ţările cu potenţial de aderare la UE.

În 2007 la Giurgiuleşti este preconizată demararea construcţiei portului de mărfuri şi de pasageri, ce urmează a fi dat în exploatare în anul 2008. Programul complex de investiţii pe termen mediu în Moldova prevede construcţia Portului Internaţional Liber Giurgiulesti pe Dunăre, ce include terminalul petrolier/bio-combustibil, de mărfuri şi de pasageri, precum şi zona industrială liberă, amplasată în apropiere cu România, şi prin urmare, de UE.