Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-08-06/2015-2015.html
Data: Aug 6, 2007 (16:05)

Influenţa pieţei internaţionale asupra preţului pâinii

Decizia autorităţilor Republicii Moldova de a menţine neschimbat preţul la pâine ar putea avea consecinţe imprevizibile. Analistul economic Veaceslav Ioniţă, de la Insititutul "Viitorul" afirmă că majorarea preţului la pâine este inevitabilă, ca urmare a dublării preţul grâului.

În plus, s-au scumpit curentul electric şi carburanţii.

Analistul spune că preţul la pâine va creşte inevitabil în provincie, iar autorităţile vor reuşi să-l menţină neschimbat doar în Chişinău, unde deţin controlul asupra celei mai mari fabrici de pâine din Capitală, "Franzeluţa".

"Vom avea un paradox în municipiul Chişinău şi culmea este că cetăţenii municipiului Chişinău, de fapt, sunt mai bogaţi decât cei din sate. Reiese că toată grija statului se referă la o categorie a populaţiei care tot este săracă, dar nu într-atât ca cei de la sat", a declarat la BBC Veceslav Ioniţă.

"Repet, cei din sate vor fi nevoiţi să cumpere pâinea la preţul real. Asta înseamnă o creştere de 40-50%. Şi se va scumpi pe tot teritoriul ţării, iar în muncipiul Chişinău va fi o situaţie anormală timp de câteva luni de zile şi la urmă situaţia va exploda cumva", mai spune Veaceslav Ioniţă.

Premierul contra opoziţiei

Premierul Vasile Tarlev susţine însă că scumpirea pâinii ar fi nejustificată, deoarece preţurile la grâu pe piaţa internaţională ar fi scăzut în ultimul timp. Vasile Tarlev.

"Pe piaţa internaţională preţul la grâu a înregistrat o stabilitate, ba chiar şi o descreştere. Raportul, la nivel internaţional, cu privire la rezultatele recoltării grâului în 2007, confirmă că s-a înregistrat o creştere a volumului de grâu pe piaţa internaţională, comparative cu anul 2006, cu 0,3%", spunea acum câteva zile premierul.

"Acest lucru ne vorbeşte că o criză alimentară pe globul pământesc nu este prevăzută. Mai mult ca atât, se va înregistra o descreştere a preţurilor la produsele alimentare", mai spunea Vasile Tarlev.

Realitatea de pe pieţele internaţionale pare însă să-l contrazică pe premierul Tarlev.

Grâul s-ascumpit

În Europa, de pildă, preţul grâului a crescut, de la începutul anului curent, cu circa 35 la sută, iar în Statele Unite ale Americii cu aproximativ 30 la sută.

Şi reprezentanţii unor partide din opoziţie se întreabă cum ar putea fi menţinut acelaşi preţ la pâine, în condiţiile în care, în Republica Moldova preţul grâului şi făinii s-a dublat faţă de anul trecut.

Deputatul Alianţei ”Moldova Noastră”, Valeriu Cosarciuc, preşedintele comisiei parlamentare pentru agricultură şi industrie alimentară.

"Atunci când, la sfârşitul anului 2006, preţul la făină era de aproximativ 4 lei şi acum preţul la făină e de 8 lei, când preţul la grâu era de 1,8 – 2 lei, iar acum e 3,6 lei cum poate fi menţinut neschimbat preţul la pâine? Poate fi menţinut doar prin subsidii de la bugetul de stat."

"Nu poţi impune pe cineva să vândă sub preţul de cost. Poate să o facă Franzeluţa, dar dacă va face acest lucru va nimeri în incapacitate de plată. Acest lucru s-a întâmplat în 2003 când Franzeluţei i-a fost impus să menţină neschimbate preţul la pâine, dar, până la urmă, a încheiat anul cu pierderi de 40 de milioane lei", a declarat la BBC Valeriu Cosarciuc.

Creşterea preţului grâului pe piaţa internaţională pare să fie determinată de recolta sub aşteptări din vestul şi nordul Europei şi de cererea ridicată din nordul Africii.

Sursa: BBC