Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.08.2007

Consiliul Municipal Chişinău rămâne tot fără lideri

Consiliul Municipal Chişinău rămâne tot fără lideri

Coaliţia celor patru formaţiuni politice din Consiliul Municipal Chişinău, creată săptămâna trecută pentru a asigura o majoritate în CMC, pare să cedeze la prima probă.

Coaliţia e formată din Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Democrat şi Partidul Popular Creştin Democrat.

Consiliul urma să aleagă joi preşedintele CMC şi viceprimarii Capitalei, însă nu a reuşit acest lucru din cauza neînţelegerilor apărute între grupurile de consilieri.

Neînţelegerile au apărut după ce consilierii Partidului Democrat au susţinut o iniţiativă a grupului Social Democrat.

Acest grup, în frunte cu Eduard Muşuc, a insistat ca preşedintele Consiliului Municipal Chişinău să fie ales prin vot secret.

Iniţiativa Social Democraţilor a mai fost susţinută şi de consilierii comunişti.

Liderul Partidului Liberal, consilierul Mihai Ghimpu, care a fost sigurul candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului, s-a arătat extrem de nemulţumit de această decizie, spunând că ea ar însemna lipsă totală de transparenţă.

El i-a acuzat pe consilierii PD că s-au aliat cu Partidul Comuniştilor şi, ca urmare, a anunţat că îşi retrage candidatura.

"Cu toată că avem un acord semnat între PL, AMN, PPCD şi PD, un partid care a semnat acest acord a făcut alianţă cu Partidul Comuniştilor şi cu Partidul Social Democrat. Faptul că s-a votat ca preşedintele Consiliului să fie ales prin vot secret, înseamnă că PD nu respectă acest acord, mai ales că au votat cu cei care sunt în opoziţie, înseamnă că au făcut alianţă cu Partidul Comuniştilor", a insistat Mihai Ghimpu.

Majoritate precară

Liderul grupului de consilieri ai Partidului Democrat, Alexandru Tănase, spune însă că nu poate fi vorba nici pe departe despre compromiterea alianţei dintre cele patru partide.

"Alianţa ar fi fost compromisă în cazul în care, ca rezultat al votării, componentele alianţei nu şi-ar fi asumat angajamentele asumate. Atâta timp cât nici măcar nu s-a trecut la procedura votării nu cred că este oportun şi corect să vorbim despre onorarea sau neonorarea obligaţiunilor de către participanţii la această coaliţie", a spus liderul grupului de consilieri ai Partidului Democrat.

Alexandru Tănase a adăugat că, oricum, alianţa avea probleme de funcţionare în condiţiile în care pentru votul de joi era nevoie de 26 de reprezentanţi ai coaliţiei, iar în sală se aflau doar 25.

Alexandru Tănase consideră că era normal ca la alianţa celor patru să adere şi grupul consilierilor social-democraţi, asigurându-se astfel un număr confortabil de mandate pentru buna activitate a Consiliului Municipal.

Eşec şi la viceprimari

Atmosfera din sala de şedinţe a Consiliului a devenit şi mai tensionată după ce nu s-a reuşit nici votarea viceprimarilor.

CMC urma să aleagă patru viceprimari, câte unul din partea fiecărui partid din alianţă, însă după ce candidatul PL nu a acumulat numărul necesar de voturi, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, liberal şi el, a spus că nu mai are alte candidaturi.

Acest anunţ a provocat nemulţumirea mai multor consilieri din alianţă.

Consilierul AMN, Oleg Cernei, le-a cerut colegilor săi să dea dovadă de luciditate.

"Trebuie să cpnsţientizăm că există o criză în această majoritate în CMC. Este o realitate şi trebuie să o acceptăm", a insistat Oleg Cernei.

În final, consilierii au decis să continue negocierile şi să identifice o soluţie pentru a depăşi criza intr-o şedinţa viitoare a Consiliului.

Dar de ce nu reuşeşte Consiliul de atâta vreme - au trecut două luni de la alegeri - să-şi aleagă conducerea?

Ascultaţi explicaţia lui analistului politic Igor BoţanSursa:BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus