Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.07.2007

Cetatenia romana pentru basarabeni, o aberatie

Ziarul ZIUA a declansat polemica pe tema ritmului in care ar trebui acordata cetatenia romana catre moldovenii din Republica Moldova care depun cereri in acest sens. Cu tot riscul de a scandaliza, ma intreb daca tema polemicii n-ar trebui sa o constituie insasi oportunitatea acordarii acestei cetatenii.

Vechiul meu prieten Iurie Rosca cred ca nu se va supara. El intelege motivul acestei abordari. De fapt, il experimenteaza pe pielea lui. Mai precis, traieste amaraciunea stationarii la un numar mic de procente a partidului pe care il conduce, PPCD. Dupa ce acest partid a fost, in anii cranceni ai comunismului, o veritabila miscare de eliberare. Care, sub denumirea de "Frontul Popular din Moldova" - devenit, dupa independenta, Frontul Popular Crestin Democrat, azi PPCD - a desteptat constiinta nationala a moldovenilor si a adunat-o intr-o campanie de revendicare deschisa. Sub nasul ocupantului sovietic.

Iurie Rosca era un pusti atunci, dar toata suflarea romaneasca din Basarabia il recunostea de lider si il urma. A avut tenacitatea de a lupta cu oricine, chiar si cu mafia ruseasca, riscandu-si viata pentru a-i conduce pe basarabeni la atingerea unor scopuri majore: limba romana recunoscuta oficial, introdusa in scoli, drapelul national in culorile tricolorului romanesc, emanciparea din Imperiul Sovietic. A reusit. El si camarazii lui formidabili sunt urmasi ai celor care au rezistat, la propriu, eroic, campaniei criminale de deznationalizare purtate de Moscova si de cozile ei de topor, facand cate patru, sapte sau chiar zece-unsprezece copii si crescandu-i in spirit romanesc din tata-n fiu. Iurie Rosca e dintre cei care si-au dedicat, de mici, intreaga viata cauzei nationale.

Ei au facut o singura si fatala greseala, pe care au recunoscut-o la scurt timp, dar era prea tarziu ca sa mai poata fi reparata. Anume, au avut inteligenta si curajul sa profite de puciul anti-Gorbaciov (de catifea sau nu, n-are importanta pentru tema noastra) ca sa fie primii eliberati oficial din lagarul sovietic. Dar au proclamat doar independenta Republicii Moldova sub acest nume, nu si revenirea la tara-mama. Romania a facut o greseala simetrica si a fost primul stat care a recunoscut independenta provinciei romanesti emancipate. Regimul Iliescu a prevenit, astfel, reintregirea nedorita de Moscova.

In compensatie, statul roman a inceput sa acorde cetatenia romana pentru basarabeni. O diversiune imbratisata emotional de noi si tot mai interesat de cei din R. Moldova, pentru ca suntem membri UE. Partidul lui Iurie Rosca plateste pana in ziua de azi faptul ca n-a profitat de conjunctura de la Moscova ca sa obtina reintregirea cu Romania. Se afla la limita intrarii in Parlament. In aceste conditii, daca noi acordam cetatenia romana solicitantilor basarabeni, ce voturi vor da acestia in Romania? La ei, voteaza majoritar comunistii.

Unii argumenteaza ca Germania acorda cetatenia oricarui etnic, de oriunde. Da, dar argumentatia excede logica politica internationala. Genul proxim si diferenta specifica. Noi nu suntem ca Germania, care a facut reintregirea. Ceea ce putem sa facem este sa respectam Planul de Actiune Moldova-Uniunea Europeana, privind integrarea R. Moldova in UE, care, odata indeplinit, va duce in mod natural la reintegrarea in Romania. Ceea ce vizeaza si SUA. Premierul Tariceanu a sustinut aceasta pozitie la Bruxelles, inca din decembrie 2005, cand presedintele Basescu soma presa sa ignore declaratia premierului Romaniei.

Sursa: Ziua 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus