Trimite e-mail | Printeaza
Externe
26.07.2007

Cioroianu, audiat pe tema retragerii Rusiei din Tratatul CFE

Comisiile de politică externă şi de apărare din Senat îl vor audia, joi, pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, în legătură cu anunţul Federaţiei Ruse referitor la Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (CFE).

Situaţia generată de anunţul Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Tratatul CFE ar fi trebuit discutată şi în şedinţa CSAT de săptămâna trecută. Înaintea şedinţei, MAE a anunţat că elaborează o analiză pe tema anunţului Federaţiei Ruse de retragere din Tratatul CFE, ministrul de Externe solicitând discutarea documentului în şedinţa Consiliului de Apărare a Ţării.

În comunicatul CSAT remis la finalul şedinţei, se preciza că ministrul Adrian Cioroianu a prezentat o informare cu privire la "evoluţiile recente" pe tema Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa. Rusia a anunţat la 14 iulie că îşi va suspenda participarea la Tratatul CFE. Moscova reproşează Alianţei Nord-Atlantice că nu a ratificat o versiune a tratatului, revizuită în 1999 la Istanbul, pentru a ţine cont de dispariţia Pactului de la Varşovia. Statele membre NATO refuză să ratifice noua versiune atât timp cât Moscova nu îşi va retrage trupele din Georgia şi Republica Moldova, pentru a se conforma angajamentelor asumate la Istanbul.

Sursa: Mediafax

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus