Trimite e-mail | Printeaza
Externe
25.07.2007

Vladimir Putin acuză Londra de mentalitate "colonială"

Vladimir Putin acuză Londra de mentalitate "colonială"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins solicitarea Londrei de extrădare a presupusului asasin al lui Alexander Litvinenko calificând-o drept "o reminiscenţă a mentalităţii coloniale".

Londra şi-a reînnoit luni solicitarea ca Moscova să-l extrădeze pe Andrei Lugovoi, pe care-l acuză de otrăvirea cu poloniu 210 a fostului spion rus Alexander Litvinenko.

Vladimir Putin a făcut această remarcă televizată cu ocazia unei întâlniri cu grupuri de tineri susţinători ai Kremlinului.

Este ultimul episod în schimbul de replici dintre Moscova şi Londra pe tema asasinării fostului agent KGB, Alexander Litvinenko, la Londra, anul trecut.

Preşedintele Rusiei a acuzat Marea Britanie de standarde duble întrucât ar refuza să extrădeze indivizi căutaţi de Moscova.

Ar fi vorba, conform domnului Putin, de 30 de persoane căutate pentru ceea ce el a numit crime grave şi foarte grave.

În schimb, a declarat Vladimir Putin, Marea Britanie formulează solicitări exagerate la adresa altor ţări şi le dă sfaturi insultătoare - de exemplu - sfatul de a-şi modifica constituţia.

"Sugestiile lor" - a spus Vladimir Putin - "sunt reminsicenţele unei mentalităţi coloniale. Au uitat însă că a trecut multă vreme de când Marea Britanie nu mai este o putere colonială."

"Nu mai au colonii. Iar Rusia - slavă domnului - nu a fost niciodată o colonie britanică", a mai precizat preşedintele Putin.

Marea Britanie a expulzat patru diplomaţi după ce Rusia a refuzat să-l extrădeze pe Andrei Lugovoi care neagă acuzaţiile că l-ar fi asasinat pe fostul agent KGB, Alexander Litvinenko, la Londra.

Luni, premierul Gordon Brown a reînnoit solicitarea de extrădare, dar Rusia continuă să refuze să o îndeplinească.

În replică la extrădarea diplomaţilor săi, Moscova a expulzat un număr egal de diplomaţi britanici.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus