Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.07.2007

Aderarea la UE creşte importurile de peste Prut

Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova a crescut în primele cinci luni ale anului, importurile de produse obţinute peste Prut fiind mai însemnate decât exporturile. Una dintre cauzele care îi fac pe moldoveni să renunţe la produsele româneşti pare a fi noul regim vamal.

Odată cu aderarea României la UE, Acordul de comerţ liber nu se mai aplică decât selectiv, iar noul regim vamal a redus valoarea bunurilor importate de moldoveni. Volumul importului de produse agroalimentare realizate în Republica Moldova s-a cifrat la peste 20 de milioane euro, în vreme ce exporturile efectuate în primele cinci luni ale anului s-au ridicat la puţin peste 7 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională a Vămilor.

Unul dintre produsele care au început să dispară de pe piaţa din Republica Moldova este berea. În primele cinci luni din 2007 s-a importat o cantitate de 24 de ori mai mică de bere decât în aceeaşi perioadă a anului 2006, când România nu era membru al Uniunii Europene şi era încă în vigoare Acordul de liber schimb cu Republica Moldova. Astfel, produsele româneşti care ajung pe rafturile moldovenilor sunt mai scumpe decât cele aduse din spaţiul CEFTA. În 2006, valoarea berii exportate peste Prut a fost de peste jumătate de milion de euro, iar în intervalul ianuarie-mai 2007, suma a scăzut la aproape 20.000 euro. Livrările externe de ape minerale au crescut, de la peste 1,7 milioane euro în 2006 la aproape 25 milioane euro în 2007. Vinurile moldoveneşti iau cu asalt piaţa românească, valoarea importurilor fiind de peste 1,1 milioane euro, în vreme ce exporturile se cifrează sub 300.000 de euro.

Sursa: Curentul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus