Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.07.2007

Liderii opoziţiei din Moldova au făcut o alianţă

Liderii opoziţiei din Moldova au făcut o alianţă

După o lună de la încheierea alegerilor locale, astăzi, a fost constituită o alianţă de guvernare în Consiliul Municipal Chişinău. Liderii a patru partide politice non-comuniste care deţin majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău, au semnat astăzi acordul constituirii unei majorităţi.

Toţi semnatarii documentului au accentuat faptul că negocierile au decurs fără dificultăţi şi fără pre-condiţii.

"Am venit în faţa Dumneavoastră cu un acord de constituire de către Partidul Liberal, Alianţa Moldova Nostră, Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Democrat a unei majorităţi în Consiliul Municipal Chişinău pentru anii 2007-2011.", a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

El a făcut public acordul de constituire al alianţei, care conţine 12 puncte programatice prioritare pentru proaspăt creatul consiliu.

Printre acestea, se numără asigurarea transparenţei activităţii Primăriei, dinamizarea dezvoltării sectorului construcţiilor, inclusiv de locuinţe sociale, simplificarea obţinerii actelor şi "asumarea rolului municipiului Chişinău de a fi locomotiva integrării europene a Republicii Moldova".

Alianţă firavă

Următorul pas în asigurarea unei conduceri funcţionale a primăriei va consta în distribuirea funcţiilor de vice-primari.

"Dacă noi astăzi ne-am întrunit aici şi am venit cu un acord de formare a unei majorităţi, înseamnă că celelalte probleme se vor rezolva în cel mai apropiat timp", a spus Mihai Ghimpu.

Toţi cei patru semnatari ai acordului şi-au reafirmat sprijinul pentru tânărul primar Liberal, Dorin Chirtoacă.

De asemena, aceştia s-au referit şi la recentele critici ale preşedintelui Voronin referitoare la întârzierea formării unei coaliţii de guvernare la Chişinău, dar şi la vârsta noului primar, pe care preşedintele o asocia cu lipsa de experienţă.

"Reconfirm părerea că Dorin Chirtoacă va fi un primar eficient. Daţi-i măcar 2-3 luni, să intre omul în probleme, că nu s-a născut nimeni primar general, sau preşedinte, prim-ministru şi aşa mai departe. Având oameni cu experienţă în consiliul municipal, toate lucrurile vor demara spre bine. Poate este şi un schimb de generaţii în administraţia publică locală.", a spus Serafim Urecheanu, liderul Partidului Alianţa Moldova Noastră, fost primar de Chişinău.

Dar chiar dacă din alianţă fac parte nu mai puţin de patru partide, majoritatea obţinută în consiliu este la limită: PL, AMN, PPCD şi PDM au împreună 26 de consilierim din totalul de 51.

Liderul PDM, Dumitru Diacov a ţinut să le reamintească celor prezenţi la lansare cât de precară este această majoritate.

"Suntem convinşi că această majoritate este foarte firavă. Este la limită şi sigur că ne-am fi dorit ca această majoritate să fie mai largă. Sperăm ca unii colegi care nu sunt astăzi aici, vor fi împreună în viaţa de zi cu zi a primăriei şi a consiliului municipal.", a spus Dumitru Diacov.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus