Trimite e-mail | Printeaza
Externe
24.07.2007

Anglia: cele mai grave inundaţii din istoria modernă

Anglia: cele mai grave inundaţii din istoria modernă

Presa britanică de marţi continuă să acorde spaţii ample inundaţiilor catastrofale cu care se confruntă centrul şi vestul Angliei.

"10.000 de case inundate, 50.000 fără electricitate, 150.000 fără apă" - titrează pe prima pagină The Times alături de fotografia a doi vecini aflaţi în pragul caselor lor inundate până aproape de genunchi.

Ziarul scrie că peste noapte militari şi pompieri au depus eforturi disperate să menţină aprovizionarea cu electricitate a jumătate de milion de oameni în vreme ce apele au continuat să crească punând în pericol funcţionarea unei centrale electrice de lângă oraşul Glocester.

Conform The Times nivelul apelor fluviului Tamisa şi ale râului Severn au depăşit limita din 1947 când s-au înregistrat precedentele inundaţii catastrofale.

The Independent publică pe prima pagină fotografia unui oraş care s-a transformat în insulă în urma inundaţiilor, îmrepună cu titlul "O catastrofă în secolul 21".

Şi tot pe prima pagină trei informaţii principale: Sunt cele mai grave inundaţii din istoria modernă - conform Agenţiei de Mediu; alte mii de oameni au fost evacuaţi în urma avertizărilor că râul Severn şi fluviul Tamisa ar putea ieşi din matcă şi oamenii de ştiinţă avertizează că dezastre naturale pe această scară ar putea deveni comune în următorii ani.

The Guardian arată trei bărbaţi în dreptul zidului unei case făcându-şi drum cu greu prin apa care le trece de genunchi. Titlul de pe prima pagină: "Miniştrii au fost avertizaţi acum trei ani că sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor are lacune".

Guvernul - scrie The Guardian - "a fost acuzat azi noapte că nu a acţionat în ciuda propriilor concluzii că trebuie întărite sistemele de apărare împotriva inundaţiilor şi cele de scurgere".

Ziarul scrie că guvernul ar fi fost atenţionat în două rânduri în 2004 şi 2005 că sistemul de intervenţie în cazul unor inundaţii era "complex, neclar şi jalnic" şi "că trebuie îmbunătăţită coordonarea dintre companiile furnizoare de apă, consiliile locale şi Agenţia de Mediu. În plus aceasta din urmă ar fi trebuit să aibă o viziune strategică asupra riscurilor de inundare şi eroziune a zonelor de coastă".

Ministrul mediului - mai precizează ziarul - a anunţat deschiderea unei anchete independente privind ceea ce se consideră a fi cele mai grave inundaţii din istoria modernă a ţării.

The Daily Telegraph anunţă că primele de asigurare a locuinţelor vor creşte deoarece companiile de asigurare vor plăti până la 2,5 miliarde de lire sterline în urma inundaţiilor actuale.

Iar Financial Times aminteşte că pentru prima oară savanţii au reuşit să demonstreze că există o legătură între modificarea regimului de ploi şi activitatea umană - respectiv încălzirea globală. Studiul va fi publicat în revista Nature.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus