Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2007

Valeriu Cazac: "Seceta din acest an, conform clasificării ştiinţifice, este apreciată drept catastrofală"

Valeriu Cazac:

Aceasta a declarat  directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazac, in cadrul unei intruniri convocate de presedintele R. Moldova. Valeriu Cazac, a remarcat în raportul său, gradul avansat al secetei din anul curent, aceasta avînd la bază nivelul redus al umidităţii în sol, lipsa precipitaţiilor şi temperaturile extrem de înalte din primăvara-vara anului curent.

Potrivit lui Valeriu Cazac, seceta din acest an, conform clasificării ştiinţifice, este apreciată drept catastrofală: suprafaţa teritoriului afectat constituie 80 la sută, într-o măsură mai mică fiind afectate raioanele Briceni, Ocniţa, Edineţ şi Donduşeni; volumul precipitaţiilor, în perioada 1 septembrie 2006 – 20 iulie 2007, a fost de doar 50-75 la sută din norma climatică, în ultimele trei luni indicele respectiv fiind de 6-50 la sută; temperatura medie a aerului a constituit, în  mai–iulie curent, 21-23 de grade cu o depăşire-record a normei de 3-4%.

Directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat a relevat că gradul de gravitate a secetei din anul curent, conform indicilor nominalizaţi,  este comparabil cu cel din anul 1946, cînd cantitatea precipitaţiilor a alcătuit jumătate din norma multianuală, iar abaterea de la normă a temperaturii medie a aerului a fost de 2-3 grade.

Valeriu Cazac a mai spus că regimul hidrologic din bazinele acvatice din ţară din cauza secetei se află în pragul unei crize ecologice, fapt care pune în dificultate extinderea terenurilor irigabile. Potrivit prognozelor anunţate, la sfîrşitul lunii iulie se aşteaptă precipitaţii nesemnificative, care însă nu vor schimba esenţial situaţia creată în agricultură. Starea de lucruri în domeniu se va agrava extrem în cazul în care seceta se va prelungi şi în anul viitor, avînd în vedere probabilitatea sporită a ciclului bianual al acestui fenomen natural. 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus