Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-19/1830-1830.html
Data: Jul 19, 2007 (15:59)

Ministerele de Interne din Austria şi Moldova au semnat un Memorandum de colaborare

Memorandumul a fost semnat joi, 20 iulie, la Chişinău. Precum a declarat ministrul de Interne al Austriei Gunther Platter în cadrul întrevederii cu premierul moldovean Vasile Tarlev, în baza acestui memorandum va fi elaborat un program de colaborare pe următorii trei ani între ministerele de interne ale ambelor state. Ministrul austriac a decşarat că Memorandumului de cooperare în domeniul poliţienesc va acorda un nou impuls cooperării dintre cele două ministere.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului moldovean, Gunther Platter a menţionat interesul Austriei de  a intensifica colaborarea cu Moldova în consolidarea sistemului afacerilor interne, inclusiv în lupta cu crima organizată, prevenirea terorismului şi separatismului, reglementarea migraţiei ilegale, menţinerea ordinii publice  etc

În altă ordine de idei, ministrul Afacerilor Interne al Austriei a confirmat susţinerea plenară acordată Moldovei în soluţionarea conflictului transnistrean, restabilind integritatea teritorială a ţării.

Premierul Vasile Tarlev a salutat cooperarea eficientă stabilită între ministerele de profil ale Moldovei şi Austriei în combaterea crimei organizate la nivel transnaţional, în lupta cu contrabanda, migraţia ilegală etc.

Un rol important, în acest sens, potrivit premierului, îi revine misiunii UE de  monitorizare a frontierei moldo-ucrainene. Întru menţinerea şi în continuare a stabilităţii la frontieră, şeful Executivului moldovean s-a pronunţat pentru extinderea împuternicirilor Misiunii UE la hotar, precum şi a perioadei de monitoring, solicitând susţinerea Austriei  în acest scop.