Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-18/1816-1816.html
Data: Jul 18, 2007 (17:06)

Pierderile agriculturii şi industriei alimentare din Moldova în urma secetei au depăşit 1 mlrd. lei (80 mil. dolari SUA)

 

Potrivit Ministerului Agriculturii, din cauza căldurii, a fost compromisă o parte considerabilă a recoltei de legume şi fructe, destinate pentru consumul în stare proaspătă sau pentru conservare şi prelucrare pentru sucuri. Totodată, va fi o recoltat mai puţin  grâu, porumb şi tutun.

Recoltarea culturilor cerealiere de grupa I practic s-a finalizat, recolta globală constituind cca 580 mii tone de cereale, inclusiv aproximativ 410 mii tone de grâu. Lucrările continuă cu pregătirea tehnicii agricole pentru aratul terenurilor eliberate şi pentru însămînţarea acestora cu culturi de toamnă.

În scopul diminuării impactului negativ al secetei, Anatolie Gorodenco a specificat că, conform deciziei Guvernului, suplimentar la suma de 7 mil. de lei prevăzute iniţial pentru irigare, au fost alocate încă 5 mln de lei, ceea ce a permis irigarea cumulativă  a peste 50 mii hectare a cîte unul sau mai multe cicluri.

Pentru protejarea suprafeţelor agricole de grindină în acest an au fost alocate peste 24,5 mil. de lei. Suprafaţa protejată constituie 1 mil. hectare, iar în anii următori ea  se preconizează a fi extinsă până  la 2 mil.hectare.

Potrivit ministrului, în scopul sporirii roadei, pentru subvenţionarea procurării fertilizanţilor şi produselor de uz fitosanitar, suplimentar la suma preconizată de 45 mil. lei, au fost alocate încă 29 mil. de lei.

Prim-ministrul Vasile Tarlev a subliniat că, în condiţiile climaterice dificile din primăvara şi vara curentă, care au afectat sever culturile agricole de grupa I, se impune mobilizarea forţelor pentru acordarea susţinerii suplimentare posibile a producătorilor agricoli, afectaţi de secetă. 

Cît priveşte asigurarea necesităţilor interne cu cereale, Prim-ministrul a menţionat necesitatea facilitării importurilor de grâu, precum şi importanţa desfăşurării eficiente, în mod transparent, a licitaţiilor de achiziţie a grîului alimentar în rezerva de stat pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării. Premierul a recomandat insistent, în acest sens, autorităţilor administraţiei publice locale să creeze rezerve locale de grâu pentru asigurarea securităţii alimentare a raioanelor.