Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-18/1813-1813.html
Data: Jul 18, 2007 (16:46)

Primăria municipiului Chişinău nu va mai tolera construcţiile neautorizate

Despre aceasta a declarat miercuri, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, menţionând că cetăţenii trebuie să înţeleagă acest lucru pe viitor. În cadrul unei şedinţe de lucru privind problema construcţiilor neautorizate în municipiu el a spus că Primăria va înainta Consiliului municipal Chişinău un proiect de decizie sau un regulament care ar conţine toate prevederile necesare pentru soluţionarea problemelor existente şi eficientizarea domeniului respectiv. Până atunci, Dorin Chirtoacă a propus ca autorităţile publice locale să reacţioneze mai prompt şi mai eficient în cazul construcţiilor neautorizate sau problematice, reeşind din pârghiile legale care există la moment. 

Arhitectul principal al capitalei, Vladimir Modârcă a menţionat în cadrul şedinţei că există câţiva factori ce provoacă apariţia construcţiilor neautorizatei: procedura anevoioasă de eliberare a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiei de construire, fapt care duce la tergiversarea prosecului de emitere a acestor acte. De asemenea, un alt factor negativ este Hotărârea Guvernului din 2004 prin care se interzic construcţiile în zona istorică a oraşului. În acest sens, Vladimir Modârcă a propus abrogarea dispoziţiei primarului general din 31 iulie 2006 cu privire la interzicerea preturilor de sector de a elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construire.

La rândul său, Gheorghe Răilean, şeful Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii a afirmat că numărul construcţiilor neautorizate depistate şi înregistrate la moment de către organul administraţiei publice locale nu reflectă nici pe departe situaţia reală la zi.