Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.07.2007

Montero negociaza credite de zeci de milioane de euro pentru extindere in Serbia si Moldova

Montero negociaza credite de zeci de milioane de euro pentru extindere in Serbia si Moldova

Distribuitorul de medicamente Montero, unul dintre primii zece jucatori din domeniu, analizeaza posibilitatea extinderii in afara granitelor tarii in perioada urmatoare, pe pietele din Serbia si Republica Moldova.

"Am inceput o serie de studii pentru extinderea regionala a businessului, in Serbia, respectiv Moldova, si suntem in faza de evaluare a posibilitatilor de extindere regionala in aceste doua tari", a declarat Flavius Hadadea, directorul general al companiei.

Ca si posibilitati de extindere, compania are de ales intre cumpararea unor afaceri deja mature si inceperea unui business de la zero.

"Vom implementa un model de business care functioneaza in Romania, pe o alta piata din regiune, adaptat specificului acelei tari. Vom exploata rezultatele obtinute de aceasta extindere, respectiv negocierea unor volume mai mari de achizitii de la furnizori si alte conditii comerciale mai bune" a mai spus Flavius Hadadea.

Montero se alatura astfel altor doi jucatori locali care au anuntat planuri de extindere regionala a businessului, A&D Pharma si Relad.

In ceea ce priveste alte investitii ale grupului Montero, Hadadea a precizat ca vor consta in dezvoltarea, incepand cu acesta toamna, a unor centre logistice in tara, cu suprafete mai mari decat cele existente si la standardele GDP. De asemenea, Montero are in derulare o investitie la Chitila. "La Chitila este vorba de o facilitate cu o suprafata de 92.000 mp, din care sunt proiectate 40.000 mp de hale. Lucrarile sunt in plina derulare, iar prima hala va fi finalizata in septembrie, cand Montero se va muta acolo", a completat Flavius Hadadea. Pentru finantarea acestor obiective, Montero poarta negocieri pentru contractarea unui credit sindicalizat de "zeci de milioane de euro". Reprezentantii Montero nu au dorit sa precizeze bancile cu care se poarta negocieri.

In afara de Bucuresti, Montero opereaza alte noua depozite in tara. Montero reprezinta in prezent un grup de firme care a inceput cu o farmacie si treptat s-a dezvoltat in domenii conexe.

Montero a realizat in 2005 una din primele preluari din retail, cand a cumparat reteaua Eurofarmacia, care facea parte din grupul lituanin VP Market. Recent, Montero a anuntat si achizitia distribuitorului Tamisa Trading, ceea ce, potrivit reprezentantilor grupului, a permis o reducere a cheltuielilor generale cu pana la 50%.

Deal-ul cu Tamisa s-a realizat in contextul in care majoritatea distribuitorilor locali se feresc sa achizitioneze concurenti mai mici datorita faptului ca atat portofoliul de produse, cat si clientii sunt de multe ori identici. "Intr-adevar, daca vorbim de anumite aspecte, putem considera ca avand aceleasi produse, doua firme puse una langa cealalta nu vor ajunge la o cifra cumulata, dar acest lucru este valabil doar in masura in care intre cele doua firme nu ar fi nicio diferenta", a spus Hadadea. El a precizat ca in situatia in care firmele sunt asemanatoare, se pot gandi mecanisme de reducere importanta a cheltuielilor, ceea ce s-a intamplat si in cazul Montero-Tamisa.

Montero detine o cota de piata de 5% in distributia de medicamente, 80% din cifra de afaceri a companiei fiind reprezentata de medicamente.

Inainte de 2006, Montero era un conglomerat de companii, dintre care un SA in Bucuresti, restul fiind companii locale cu acelasi nume. In 2006, toate com-paniile de sub "umbrela" Montero au fuzionat, ceea ce reprezenta de fapt pregatirea unei viitoare listari pe Bursa. In prezent insa, Flavius Hadadea a precizat ca pe Bursa romaneasca nu se poate vorbi de o intentie serioasa de listare. "Pe piata de distributie lucrurile merg in directia reducerii numarului de jucatori, dar acest lucru va fi fortat sa se desfasoare mai rapid in momentul in care marjele vor fi diminuate. Volumele distribuitorilor va trebui sa fie cumulate pentru a face fata raportului beneficiu-costuri", a conchis Hadadea. Sursa: www.zf.ro/articol_133053

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus