Trimite e-mail | Printeaza
Externe
16.07.2007

Londra va expulza 4 diplomaţi ruşi

Londra va expulza 4 diplomaţi ruşi

Premierul britanic Gordon Brown a descris lipsa de cooperare din partea Rusiei în aducerea principalului suspect de în asasinarea lui Alexander Litvinenko în faţa justitţiei britanice drept "dezamăgitoare".

"Considerăm că ar trebuin să existe cooperare din partea autorităţilor ruse cu privire la acest caz. Suntem dezamăgiţi că nu am primit cooperare şi de aceea a trebuit să luăm măsurile pe care le-am luat", a spus premierul britanic.

În cursul dimineţii, ministrul de externe David Miliband anunţase o serie de măsuri de represalii faţă de refuzul Moscovei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, principalul suspect în asasinarea în noiembrie 2006 a fostului afent secret KGB, Alexander Litvinenko, refugiat la Londra.

"În primul rând, vom expulza patru diplomaţi de la Ambasada Rusiei din Londra."

"Apoi, vom întrerupe negocierile privind facilitarea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi", a spus David Miliband.

El a adăugat că guvernul de la Londra va ridica problema în cadrul forurilor Uniunii Europene, în orice moment în care se va discuta despre relaţiile organizaţiei cu Rusia.

Executivul britanic nu acceptă argumentul Moscovei, potrivit căruia constituţia rusă interzice extrădarea propriilor cetăţeni, motivând că există şi alte state care şi-au modificat legislaţia pentru a permite aplicarea mandatelor internaţionale de arestare.

David Miliband a mai subliniat că nu este normal ca Rusia să ceară comerţ şi acces liber pentru cetăţenii săi în Marea Britanie, fără să ofere o cooperare juridică suficientă.

Londra insistă că există suficiente probe care atestă că Andrei Lugovoi l-a otrăvit cu poloniu 210 pe Alexander Litvinenko şi că dosarul trebuie judecat în capitala britanică, fiind o chestiune de mare impact local.

În plus, autorităţile britanice spun că există suspiciuni că justiţia rusă abordează cazurile selectiv, de aceea cazul Lugovoi ar putea fi influenţat de factori externi.

Replică

Rusia a calificat decizia guvernului de la Londra drept o acţiune imorală, menită să politizeze cazul Litvinenko.

Moscova susţine că sancţiunile sunt şi o încercare de a justifica refuzul britanicilor de a-i expulza pe cetăţeanul rus Boris Berezovski şi pe fostul lider cecen Akhmed Zakayev, refugiaţi în Marea Britanie.

Moscova îi acuză pe cei doi de implicare în acţiuni de terorism.

Perspectiva unei confruntări diplomatice directe îngrijorează în special comunitatea oamenilor de afaceri din cele două ţări.

Marea Britanie este cel mai important investitor în Rusia în acest moment.

Londra este practic capitala financiară a Rusiei, în condiţiile în care majoritatea corporaţiilor ruseşti sunt cotate la bursa din Londra.

În fiecare zi, zborurile pe ruta Londra - Moscova sunt pline de reprezentanţi ai băncilor de investiţii.

Represalii

Stephen Lock, de la MMD Corporate Affairs din Londra, crede că britanicii din Rusia vor avea de suferit în perioada următoare.

"Cred că Rusia va da o replică puternică şi vor încerca să îi lovească pe britanici unde îi doare mai tare, la nivel corporatist."

"Se poate impune o politică mai strictă de vize iar firmele britanice din Rusia s-ar putea trezi cu controale numeroase ale poliţiei financiare. Kremlinul răspunde în forţă când e pus la colţ", spune analistul britanic.

Între timp, Andrei Lugovoi, căutat pentru uciderea lui Alexandr Litivineko, continuă să apară în public în Rusia şi declară că nu e impresionat de faptul că nu mai poate călători în Europa, fiind dat în urmărire internaţională.

El spune că regiunea Moscovei e mare cât Marea Britanie şi că poate trăi liniştit fără să călătorească în afara ţării.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus