Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-16/1772-1772.html
Data: Jul 16, 2007 (10:05)

Ministerul Sănătăţii avertizează în legătură cu temperaturile prognozate de peste 40 grade Celsius

Ministerul Sănătăţii al Moldovei a avertizat populaţia privind pericolul aflării îndelungate la soare şi recomandă să respecte regulile de protecţie în cazul temperaturilor înalte, în legătură cu prognoza meteo pentru perioada 16-22 iulie, când, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperatura maximă va creşte până la 36 - 41 grade Celsius.

Cel mai tare sunt supuşi riscului insolaţiilor copiii mici, persoanele de vârstă înaintată şi bolnavii cu boli cardio-vasculare.

Pe vreme caniculară medicii recomandă de a reduce expunerea la soare, de a acoperi capul, a utiliza umbrele, de a îmbrăca haine libere, de culoare deschisă, de preferat cu mîneci lungi, de a consuma cel puţin 3 litri de apă pe zi.

Conform datelor Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină de Urgenţă, în anul curent în Moldova au fost înregistrate 11 cazuri de insolaţii.

Saptamana caniculara si in alte tari din Europa de Est. Romania, Ungaria, Ucraina si Bulgaria sunt in stare de alerta in cauza temperaturilor mari care se asteapta in urmatoarele zile.

Avertizare de caniculă şi în toată România

Meteorologii au atenţionat, luni, cu codul galben autorităţile din aproape întreaga ţară asupra caniculei ce va lovi majoritatea regiunilor României în perioada 17 - 22 iulie, insistând asupra a nouă judeţe care, pentru zilele de 19 şi 20 ale lunii, au primit cod portocaliu.

Potrivit atenţionării meteorologice, în intervalul 17 - 22 iulie vremea va deveni "excesiv de caldă în toate zonele".

Astfel, marţi şi miercuri, în Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia şi în sudul şi estul Moldovei, temperatura aerului va urca până la 38 de grade. De joi şi până duminică, vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor, cu valori de temperatură ce vor depăşi frecvent 36 de grade.

"In intervalul atenţionat, indicele de confort termic temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80", precizează meteorologii.

Situaţia însă devine mai grea în zilele de joi şi vineri, când în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, dar şi în Bucureşti, temperaturile ar putea ajunge până la 40 de grade, motiv pentru meteorologii au decis să alăture avertizării codul portocaliu.