Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-16/1771-1771.html
Data: Jul 16, 2007 (09:41)

Vitalie Vrabie – noul ministru al Apărării al Moldovei

Preşedintele Vladimir Voronin a semnat luni, 16 iulie, decretul privind numirea lui Vitalie Vrabie în funcţia de ministru al Apărării al ţării. Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, prin alt decret, Vladimir Voronin l-a eliberat pe Vitalie Vrabie din funcţia de vicepremier, ministrul Administraţiei Publice Locale. În funcţia de ministru al Administraţiei Publice Locale a fost numit Valentin Guznak.

În aceeaşi zi, a avut loc ceremonia de instalare în funcţia de ministru al Apărării a lui Vitalie Vrabie. În discursul rostit cu acest prilej, Vladimir Voronin, a accentuat responsabilitatea care-i revine lui Vitalie Vrabie în continuarea procesului de modernizare şi de armonizare a Armatei Naţionale cu standardele internaţionale. Şeful statului a stăruit asupra necesităţii implementării reuşite şi în continuare a proiectelor şi programelor aflate în curs de desfăşurare în cadrul Armatei Naţionale, inclusiv a celor stipulate în Planul Individual al Parteneriatului Republica Moldova – NATO.  De asemenea, Vladimir Voronin i-a solicitat noului ministru al Apărării să acorde o atenţie sporită executării planurilor de activitate a forţelor armate. Preşedintele a menţionat importanţa asigurării unui control strict asupra patrimoniului, aflat în dotarea Armatei Naţionale şi a abordat subiectul privind asigurarea cu spaţiu locativ şi asigurarea socială a militarilor şi a familiilor lor. Şeful statului a evidenţiat capacităţile organizatorice şi înaltele calităţi morale ale noului ministru al apărării, arătîndu-se convins că acest fapt îi va permite realizarea cu succes a noilor sarcini şi atribuţii.

Postul de ministru al Apărării al Moldovei a fost vacant după ce la 11 iunie 2007 preşedintele Voronin l-a eliberat din funcţie pe ministrul Apărării Valeriu Pleşca în urma unui incident la poligonul Bulboaca, când în cadrul unor trageri organizate pentru jurnalişti la poligonul militar Bulboaca a fost ucisă o persoană civilă. Până în prezent interimatul la ministerul Apărării a fost asigurat de către Şeful Statului Major al Armatei Naţionale Ion Coropcean.

Vitalie Vrabie este originar din satul Costuleni raionul Ungheni, în vârstă de 42 de ani. A absolvit Institutul Agricol din Chişinău, specialitatea agronomia, iar ulterior Academia de cadre în Moscova şi Academia de Administraţie Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, specialitatea relaţii internaţionale. A urmat cursuri de instruire şi stagieri în SUA în domeniul agro-businessului.

Şi-a început activitatea de munca în calitate de agronom în Gospodăria Agricolă „Prut”. În anii 1994-1999 este director al SA „Garant-impex” din Ungheni. Pe parcursul anilor a îndeplinit un şir de funcţii obşteşti. În anii 1995-1999 este consilier în consiliul orăşenesc Ungheni, director al filialei Ungheni a Camerei de Comerţ şi Industrie. în anul 1999 este ales, şi, reales în anul 2003, primar al oraşului Ungheni în perioada 2003-2006 - Preşedinte al Asociaţiei Primarilor şi Comunităţilor Locale din Republica Moldova, Membru la Congresul Puterilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei, şef delegaţie Naţională la Congresul Puterilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei.

Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 586-IV din 25 mai 2006, este numit în funcţia de Ministru al Administrării Publice Locale.