Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.07.2007

De la ruşi vine curentul ieftin!

De la ruşi vine curentul ieftin!
Duminică dimineaţa, în sistemul energetic românesc au intrat primii MWh de la o centrală din Transnistria controlată de ruşi

Deşi, declarativ, România caută să evite cât mai mult importurile energetice din Rusia, companiile autohtone au realizat că pot scoate bani frumoşi importând mai ieftin curent din Est. Electrica a semnat un contract pe un an cu centrala rusească de la Cuciurgan (Transnistria). Nemţii de la E.ON Moldova se pregătesc să facă acelaşi lucru.

Centrala electrică de la Cuciurgan, situată pe teritoriul regiunii transnistrene şi controlată de holdingul rus RAO UES, a început, duminică dimineaţa, să facă primele livrări de electricitate în România, în baza unui contract încheiat cu Electrica. Mai exact, importurile au început la ora 02.16, prin linia Isaccea – Vulcăneşti (Găgăuzia) – Cuciurgan, după cum ne-a declarat Ioan Silvaş, directorul de furnizare al Electrica. Cel mai mare distribuitor de electricitate din România a semnat un contract pe un an de zile cu RAO, de circa 0,45 TWh, la un preţ sub 50 de euro/MWh.

Un contract cât jumătate din importurile pe 2006

Cantitatea reprezintă aproape jumătate din totalul importurilor de electricitate derulate anul trecut în România. În acelaşi timp, preţul este semnificativ sub media pieţei din ţară: spre exemplu, pe Piaţa Contractelor Bilaterale (OPCOM), tranzacţiile cu electricitate se încheie la circa 55 euro/MWh.

"Din punct de vedere comercial, acest contract este avantajos ca preţ. În plus, pe piaţa internă, oferta de energie este limitată, fiind scoase la vânzare doar cantităţi mici. Producătorii interni se aşteaptă la o vară secetoasă şi nu se angajează în contracte mari şi pe termen lung", a spus Ioan Silvaş.

Deşi este veche şi slab productivă, centrala de la Cuciurgan produce o energie ieftină comparativ cu cea din România, având în vedere că foloseşte gaze naturale ruseşti foarte ieftine.

Sistemul european de transport, şuntat prin "insulă"

Teoretic, România nu ar putea importa energie din Est, având în vedere că sistemul energetic de transport din Republica Moldova nu este compatibil cu standardele UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate). Comisia Europeană chiar interzice importurile din zone extra-UCTE. Cu toate acestea, operatorii români au găsit formula de import în sistem "insulă", care presupune separarea unei zone din reţeaua naţională. În acest caz, va fi izolat ca "insulă" aproape tot judeţul Galaţi.

E.ON Moldova este pregătită pentru importuri

Potrivit directorului general al Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), Octavian Lohan, următoarea companie care se pregăteşte să importe de peste Prut este E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova), controlată de concernul german E.ON. "Cei de la E.ON Moldova sunt pregătiţi pentru importuri, e semnat contractul de transport al energiei, am stabilit şi schema de insulă. Capacitatea celor două linii pe unde vor fi făcute importurile este de cel mult 60 MW", a precizat Octavian Lohan.

Jean Constantinescu, fost preşedinte al Transelectrica, a explicat că, deşi importurile în sistem "insulă" pot afecta stabilitatea sistemului energetic naţional, acestea sunt o soluţie în cazul în care se conturează o criză temporară de energie. "Motivul pentru care se importă din Republica Moldova ar putea fi o criză temporară de energie, din cauza producţiei scăzute a Hidroelectrica", spune Jean Constantinescu. În perioada comunistă, România importa energie din URSS, dar ultimul contract a fost în 1986. După 1989, odată cu scăderea drastică a consumului de energie din economie, România, practic, nu a mai fost nevoită să apeleze la electricitatea produsă în spaţiul ex-sovietic.

Energia electrică nu are culoare, nu are mirosIoan Silvaş, directorul de furnizare al Electrica

Băsescu: „Trebuie să acceptăm toţi că energia este o marfă"

Deşi România importă din Rusia o treime din necesarul de gaze naturale, la nivel oficial, Bucureştiul este, de doi ani, campion al declaraţiilor de independenţă energetică faţă de Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a dat chiar lecţii colegilor din UE de a căuta surse alternative de energie, avertizând că Europa devine dependentă de importurile de energie din Est. Luna trecută însă, aflat în Croaţia, la o întâlnire pe probleme de energie la care a participat şi preşedintele rus, Vladimir Putin, preşedintele României a vorbit despre „energia ca marfă". „Trebuie să acceptăm toţi că energia este o marfă, fie ea şi strategică, dar niciodată nu vom accepta ideea utilizării energiei ca instrument de presiune politică", a spus Traian Băsescu, salutând intrarea Republicii Moldova şi a Ucrainei pe piaţa regională de energie. Dar, vorbind despre producători de energie din Moldova, vorbeşti practic despre producători din Rusia, Moldova nefiind independentă energetic.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus