Trimite e-mail | Printeaza
12.07.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu viceprim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, ministru al Afacerilor Externe şi Imigraţiei, care se află într-o vizită oficială la Chişinău.

Preşedintele Vladimir Voronin a subliniat importanţa vizitei viceprim-ministrului Marelui Ducat de Luxemburg pentru impulsionarea dialogului moldo-luxemburghez în diverse domenii. De asemenea, şeful statului a remarcat însemnătatea  discuţiilor purtate cu oficialităţile luxemburgheze în cadrul vizitei sale recente în Marele Ducat de Luxemburg pentru aprofundarea şi extinderea relaţiilor dintre cele două ţări atît în plan bilateral, cît şi pe dimensiunea integrării europene a Republicii Moldova.

La rîndul său, Jean Asselborn a apreciat eficienţa vizitei efectuate la Chişinău. În context, Jean Asselborn a evidenţiat faptul semnării Convenţiei între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi proprietate. Şeful diplomaţiei luxemburgheze s-a referit, de asemenea,  la intenţia ţării sale de a adera, cu începere de la 1 ianuarie 2008, la Centrul comun de eliberare a vizelor, precum şi de a acorda Republicii Moldova sprijin în instruirea specialiştilor din domeniile bancar şi financiar.

În altă ordine de idei,  oficialul luxemburghez a menţionat  cooperarea intensă a  Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în cadrul Planului de Acţiuni Republica Moldova – UE. Jean Asselborn a mai precizat că dezvoltarea relaţiilor existente este atît în interesul Republicii Moldova, cît şi al UE.

Referindu-se la problematica transnistreană, şeful diplomaţiei luxemburgheze a accentuat importanţa continuării negocierilor în formatul „5+2”, apreciindu-l drept  cadru ideal pentru identificarea unei soluţii durabile a conflictului.

Preşedintele a remarcat dialogul consistent stabilit, în ultimii 2 ani, între  Republica Moldova şi UE, ceea ce a permis implementarea unor proiecte inedite în practica europeană, cum sînt crearea Centrului comun de eliberare a vizelor şi  organizarea, prin intermediul Misiunii UE de asistenţă la frontieră, a monitorizării internaţionale  la hotarul moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul transnistrean al acestuia. Vladimir Voronin a reafirmat intenţia autorităţilor moldoveneşti de a urma neabătut cursul de integrare europeană a ţării noastre, subliniind că suportul Marelui Ducat de Luxemburg, ţară fondatoare a UE, este unul foarte important pentru avansarea Republicii Moldova în realizarea aspiraţiilor sale europene.

2007-07-12

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus