Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.07.2007

România ar putea importa energie din Transnistria

România ar putea importa, începând de mâine, energie de la centrala electrică transnistreană de la Cuciungan. „În prezent, sunt perfectate toate actele necesare pentru aceasta. Ei solicită ca exportul să fie început din 14 iulie. Cred că Republica Moldova va avea doar de câştigat din această tranzacţie”, a afirmat ministrul Industriei şi Infrastructurii, Vladimir Antosii. Potrivit Mediafax, Republica Moldova va percepe o taxă de tranzit la exportul electricităţii de 0,3 cenţi la kWh.

Transportul se va face pe segmentul Vulcăneşti – Isaccea, pe linia de 400kV. Centrala de la Cuciungan ar putea exporta între 60 şi 105 megawaţi. Potrivit presei din Chişinău preţul de export al energiei de la Cuciungan în România va fi de cinci cenţi pe kWh. E.ON Moldova, cea care ar urma să primească energia va folosi sistemul „insulă”, pentru că UE interzice statelor din Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate să importe energie din ţări care nu fac parte din această structură.

Sistemul presupune separarea unei zone din reţeaua românească, care ar urma să fie alimentată cu energie din alta ţară. Republica Moldova nu este membră a sistemului UCTE. În urmă cu câteva luni, Electrica anunţa că va importa electricitate de la Cuciungan, însă importul nu a mai avut loc din cauza disputei privind achitarea unei datorii de 30 milioane de dolari a Republicii Moldova către România.

Sursa: Gandul

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus