Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-12/1723-1723.html
Data: Jul 12, 2007 (13:00)

România primeşte fonduri UE pentru dezvoltare

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi comisarul european pentru Politică Regională Danuta Hübner au semnat joi aşa numitul "Cadru Strategic Naţional de Referinţă 2007-2013".

În baza acestui document, Comisia Europeană acordă României aproape 20 de miliarde euro, bani care vor fi cheltuiţi pentru programe de dezvoltare.

Fondurile structurale ar trebui să ajute România să reducă decalajele care o separă în prezent de celelalte state ale Uniunii Europene.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Acum rămâne să facem proiectele pentru ca aceşti bani să îi cheltuim şi sigur că vom avea o atenţie cu totul deosebită în ceea ce înseamnă gestionarea corectă şi eficientă a acestor fonduri".

Ca urmare a cheltuirii fondurilor structurale, România ar trebui să înregistreze o creştere economică susţinută şi o majorare cu 20 la sută a produsului intern brut până în 2015.

Pentru atingerea acestui obiectiv, şi România va trebui să participe cu bani la unele programe.

De exemplu, în domeniul transporturilor, pentru refacerea unor drumuri sau căi ferate.

Felul în care vor fi cheltuiţi banii e foarte important, atrage atenţia comisarul european pentru politica regională, Danuta Hübner:

"Vestea bună pentru miniştrii României este că primele plăţi se vor face chiar zilele următoare. E vorba de 15 miliarde de euro. Mai sunt încă două programe pentru care România va mai primi bani, dar negocierile pentru aceste fonduri se vor încheia abia în septembrie", a spus comisarul european.

Nevoia de experţi

În urmă cu doar câteva zile, Danuta Hubner a declarat pentru Euractiv - reţea de ştiri europene pe internet - că România mai are de lucru la capacitatea de administrare a fondurilor europene.

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, admite - la rândul său - că ar putea interveni unele probleme:

"Marea provocare în România, de azi înainte, este creşterea capacităţii administrative la nivel local", a declarat la BBC Adrian Ciocănea.

"Administraţia publică locală este obligată să elaboreze o strategie de dezvoltare locală", a mai spus el, "iar începând cu 2008, administraţia publică locală îşi va construi bugetul pe două componente: cea de bază, pentru funcţionarea administrativă şi cea de-a doua, bugetul destinat dezvoltării, care se referă la eventuale împrumuturi pentru a finanţa proiecte".

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene e de părere că la nivel local ar trebui să existe experţi şi servicii de informare cu privire la accesarea fondurilor europene, experţi şi servicii care lipsesc de cele mai multe ori.

Soluţia ar putea fi contractarea unor firme de consultanţă, care să ajute primăriile şi cetăţenii la realizarea proiectelor.

În primăvară, Comisia Europeană a retrimis la Bucureşti, cu unele corecţii, programele în baza cărora sunt acordate fondurile post-aderare.

Nu o dată, de la Bruxelles s-au auzit critici la adresa României pentru ceea ce au fost numite lipsa de transparenţă şi presupuse ilegalităţi în administrarea fondurilor europene.

Sursa: BBC