Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.07.2007

Luxemburgul va adera la Centrul comun de eliberare a vizelor din Moldova la 1 ianuarie 2008

Luxemburgul va adera la Centrul comun de eliberare a vizelor din Moldova la 1 ianuarie 2008

Despre aceasta a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepremierul, ministrul  Afacerilor Externe şi Imigraţiei al Luxemburgului Jean Asselborn.

Jean Asselborn a menţionat că, în cadrul asistenţei acordate Republicii Moldova, experţi din Luxemburg vor instrui specialişti din sistemul bancar şi financiar din Moldova, în condiţiile în care Luxemburgul se plasează pe locul 7 în lume după dezvoltarea bancară.

Viceprimierul Luxemburgului a relatat că probleme similare cu cele ale Republicii Moldova le-a avut şi Luxemburgul după război, având în vecinătate ţări mari. Din acest considerent Jean Asselborn a menţionat că  Planul de Acţiuni RM-UE trebuie să determine locul politic al Moldovei în Europa, Luxemburgul fiind dispus să susţină Moldova în acest sens.

Referindu-se la problema transnistreană, diplomatul luxemburghez a declarat că sigura soluţie în deblocarea acestei situaţii este continuarea negocierilor în formatul „5 plus 2”, afirmând că UE a numit un reprezentat special responsabil pentru Moldova şi toate acţiunile întreprinse în această direcţie trebuie să fie aduse la cunoştinţa UE.

În prezent, Centrul Unic situat în incinta Ambasadei Ungariei la Chişinău elibereaza vize pentru Ungaria, Austria, Slovenia şi Letonia. Centrul este singurul de acest gen din Europa şi a fost inaugurat la 25 aprilie curent.

Zilnic, Centrul perfectează 20-30 de cereri. Cele mai solicitate sunt vizele în Ungaria şi Austria. La începutul lunii august la activitatea Centrului va adera şi Estonia, iar în perspectivă, cetăţenii Moldovei vor putea obţine vize Schengen.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus