Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.07.2007

Ultima şedinţă plenară a sesiunii de primăvară - vară a Legislativului Republicii Moldova va avea loc la 27 iulie

O decizie în acest sens a fost adoptată, marţi, de către Biroul Permanent al Parlamentului. Ultima şedinţă va fi una festivă în care vor lua cuvântul liderii fracţiunilor parlamentare.  Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, de asemenea, va face un bilanţ a activităţii legislative pe perioada sesiunii curente.   La şedinţa de închidere a sesiunii va participa cu o alocuţiune şi preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.   Sesiunea de primăvara - vară a Parlamentului Republicii Moldova a început la 8 februarie curent.   Pana la sfarsitul lunii iulie curent, comisiile de profil ale Parlamentului vor audia in sedinte speciale chestiunile care vizeaza procesul de implementare a Legii cu privire la sistemul de salarizare in sectorul bugetar, precum si situatia privind procesul de admitere in institutiile de invatamant superior din Republica Moldova, a declarat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, ca urmare a discutiilor purtate in cadrul intrevederii de astazi cu reprezentantii Confederatiei Nationale a Sindicatelor din Moldova. Intrevederea a avut loc in cadrul Conceptiei Legislativului de Cooperare cu Societatea Civila si a intrunit exponenti ai comitetelor ramurale nationale.

Marian LUPU a afirmat ca sindicatele reprezinta un important partener de dialog al Parlamentului in contextul cooperarii cu societatea civila, in particular accentuand faptul ca in prezent membri ai Confederatiei Nationale a Sindicatelor din Moldova sunt circa 750 mii de salariati.

Marian LUPU a salutat, de asemenea, procesul de consolidare a miscarii sindicaliste din Republica Moldova, care, potrivit spicherului, va contribui, de asemenea, la intensificarea promovarii intereselor angajatilor din sectorul public si cel privat.

Interlocutorii au mai discutat probleme ce vizeaza politica economica si sociala si eventuale mecanisme de solutionare a acestora. Reprezentantii sindicatelor in special s-au pronuntat pentru aprobarea mecanismului recalcularii pensiei pensionarilor pensionati intre anii 1990 - 1998, precum si celor care continua activitatea in campul muncii si defalca contributii in bugetul asigurarilor sociale de stat. In acelasi timp, ei au pledat pentru identificarea unui mecanism eficient de combatere a economiei informale si muncii la negru.

Presedintele Parlamentului a subliniat faptul ca forul legislativ va mentine pe agenda discutiilor active problemele care afecteaza cetatenii tarii si va elabora solutii pe termen scurt, mediu si lung. In context, spicherul a precizat ca, urmare a solicitarii sindicatelor, Parlamentul va crea un grup de lucru in scopul elaborarii unui comentariu oficial pentru aplicarea in practica a Codului Muncii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus