Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.07.2007

Filiera Transnistria

Filiera Transnistria

Actualul ministru de Externe compromite din nou diplomatia romana, girand un proiect otravit pentru Romania Ministrul roman de Externe Adrian Cioroianu a dovedit inca o data ca nu poate administra diplomatia romaneasca: ieri dimineata a girat cu prezenta sa o conferinta privind rolul societatii civile in regiunea Marii Negre, unde trimisul UE la Chisinau, Kalman Mizsei, a facut afirmatii in contradictie cu politica externa romaneasca, afirmatii lasate fara replica de ministrul Cioroianu.

Kalman Mizsei a sustinut ca Uniunea Europeana ar trebui sa sprijine financiar societatea civila din Transnistria. Desi este cunoscut ca fiind in preferat de-al lui George Soros, diplomatul maghiar Kalman Mizsei nu a luat in considerare studiul Institutului pentru Politici Publice de la Chisinau care afirma ca: "in republica separatista au fost infiintate peste 600 de organizatii neguvernamentale, aproape toate aflandu-se cel putin sub controlul informativ al serviciilor ruse, multe fiind chiar infiintate de ele". Un exemplu: un ofiter de informatii acoperit, Dmitri Soin, coordoneaza doua ONG-uri transnistrene - insa in acelasi timp este cautat de Interpol pentru doua crime si e acuzat de trafic de armament. De altfel nici Mizsei nu are un trecut linistit: a fost fortat sa demisioneze din functia de reprezentant UNDP la Moscova in septembrie 2006 in urma unui raport care dezvaluia fraudele comise in timpul mandatului sau.

Bani romanesti si europeni pentru separatisti?

Reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Miszei, a declarat ieri la Bucuresti ca tarile membre UE si alti donatori internationali interesati de zona trebuie sa sprijine financiar societatea civila din Transnistria. "Republica autoproclamata transnistreana nu este o dictatura inchisa, nu are o structura politica monolitica. Exista pluralism in aceasta regiune cu o populatie de numai 500.000 de locuitori. Exista o opozitie politica, o societate civila, manageri ai unor intreprinderi care au opinii diferite de cele ale conducerii politice de la Tiraspol", a sustinut Miszei. Aceasta afirmatie a starnit reactia Antjiei Herrberg, moderatoarea conferintei din partea Crisis Management Initiative, care a spus ca "aceasta problema mai trebuie discutata, poate aceasta e cea mai mare provocare a noastra". Din pacate, reprezentantilor presei nu li s-a permis accesul la lucrarile conferintei, ci doar la deschidere - in ciuda faptului ca era vorba de o masa rotunda a societatii civile. Pozitia lui Mizsei a fost aprobata de ministrul Cioroianu, care l-a incurajat pe oficialul european in timpul conferintei de presa sa detalieze problema ajutorarii "societatii civile" transnistrene.

Mizsei a insistat afirmand ca "hranirea" societatii civile din Transnistria este doar o "provocare" pentru statele donatoare din UE sau pentru alti donatori internationali cum este Fondul Marii Negre de sustinere a cooperarii regionale intre organizatiile societatii civile realizat prin intermediul Fundatiei Marshall. Reprezentantul special al UE la Chisinau a mentionat ca, de la preluarea mandatului, a efectuat mai multe vizite la Tiraspol unde s-a intalnit cu asa-zisi oficiali transnistreni, dar si cu reprezentanti ai intreprinderilor economice si ai societatii civile. "Noi lucram cu oricine si aceste intalniri m-au ajutat sa le inteleg perspectiva, opiniile despre natura conflictului cu Chisinaul si despre gasirea unor solutii", a spus Miszei.

Pe dos fata de pozitia Romaniei

Pozitia oficiala a Romaniei este de includere a Republicii Moldova in pachetul tarilor din Balcanii de vest in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana. Kalman Mizsei insa a afirmat ieri ca Republica Moldova trebuie sa se multumeasca cu Politica Europeana de Vecinatate. Miszei a aratat ca UE reprezinta forta cu cea mai mare atractie pentru Republica Moldova, desi dorinta de integrare europeana a Chisinaului vine pe fondul cresterii euroscepticismului in randurile opiniei publice din tarile membre si al dorintei cetatenilor europeni de a nu se mai cheltui fonduri pentru primirea unor noi state. In aceste conditii, Republica Moldova trebuie sa se multumeasca cu Politica de Vecinatate oferita de Bruxelles si sa duca la indeplinire planul de actiune convenit cu UE in baza acestui instrument, a sustinut Mizsei.

"Indeplinirea pana in prezent a acestui plan de actiune nu este un succes, asa cum ne-am fi dorit. Desi Republica Moldova a inregistrat o crestere economica de apreciat pe fondul blocadei vamale impuse de Rusia, mai sunt multe de facut in privinta capitolului JAI, al dezvoltarii democratice si trebuie sa avem un dialog permanent cu presedintele Vladimir Voronin si ministrii Guvernului de la Chisinau, pentru a se asigura un progres cat mai robust in aceste domenii" - a mai spus oficialul european. Mai mult, Kalman Mizsei a sustinut ieri la Bucuresti ca Romania mai are de rezolvat cu Republica Moldova doua probleme: sa semneze un tratat politic de baza si un acord de frontiera.

Mizsei si fraudele de la ONU pe mana Rusiei

Kalman Mizsei a detinut anterior numirii in functia de reprezentant la Uniunii Europene la Chisinau functia de director regional al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru Europa si statele membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI).

In cursul anului 2006 Mizsei a fost acuzat in presa de deturnare de fonduri, iar un raport de audit intern al Organizatiei Natiunilor Unite releva o lipsa de 190.000 de dolari in timpul mandatului diplomatului ungar. Un audit financiar intern al Organizatiei Natiunilor Unite afirma ca: "A fost detectata o potentiala frauda in cadrul biroului ONU din Federatia Rusa care va fi supusa unei investigatii amanuntite. Biroul de Audit a realizat o investigatie si a publicat un raport la data de 6 decembrie 2005. Concluzia acestui raport a indicat faptul ca o plata in valoare de 190.000 de dolari a fost frauduloasa. Alte plati efectuate, care este posibil sa fie frauduloase se afla in continuare sub investigatie".

Cotidianul rus Kommersant a publicat in 2005 un articol cu titlul "Frauda de 1,2 milioane dolari la Biroul UNDP din Moscova" in care il cita pe purtatorul de cuvant al UNDP care afirma ca: "pare sa fie o operatiune sofisticata care a fost foarte greu de detectat. Din nefericire am descoperit-o abia anul acesta". Fraudele amintite de Kommersant s-au produs in perioada in care Kalman Mizsei conducea Biroul UNDP din Moscova.

Kalman Mizsei a fost salvat in septembrie 2006 de investigatiile interne ONU, cand i s-a oferit iesirea unei retrageri prin demisie. Dupa cum el insusi s-a laudat in repetate randuri, Kalman Mizsei este unul din oamenii de incredere ai lui George Soros - relateaza site-ul de investigatii www.innercitypress.com. De altfel si New York Sun afirma intr-un articol din 7 mai 2007 ca "De cand Malloch Brown l-a numit pe Kalman Mizsei director UNDP pentru Europa si fostul bloc comunist in anul 2000, Mizsei a fost considerat omul lui George Soros in aceasta agentie ONU".

Dupa scandalul izbucnit la ONU, Kalman Mizsei a demisionat in septembrie 2006 si a fost trimis la "recuperare" la Central European University de la Budapesta, universitate sponsorizata de George Soros. Mizsei a fost reactivat brusc la inceputul acestui an cand a fost trimis la Chisinau ca reprezentant al Uniunii Europene. n "Societate civila" transnistreana cu pistol la brau

Dmitri Soin - cel mai rasunator nume dintre conducatorii de organizatii neguvernamentale de la Tiraspol. Insa Soin nu este activ doar in sectorul neguvernamental - este si maior in serviciile secrete transnistrene, prosper om de afaceri si - mai presus de toate - cautat de Interpol pentru doua crime.

Dmitri Soin coordoneaza activitatea a cel putin doua organizatii neguvernamentale: Proriv (Sfredelitorii) si Strategya, conform unei investigatii realizate de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI). Soin conduce si o asa numita Scoala de leadership politic Che Guevara.

Pe langa aceste activitati mai este si profesor de sociologie la Universitatea din Tiraspol si instructor de yoga. Organizatia Proriv condusa de Soin foloseste ca simbol pe Che Guevara - salutul membrilor fiind cu mana dreapta ridicata in sus si cu pumnul strans.

Al doilea ONG condus de Soin in Transnistria este Strategya, care este afiliat la organizatia ruseasca Molodaya Gvardiya - Tanara Garda - organizatia de tineret a partidului aflat la guvernare in Federatia Rusa. Vandalism si trafic de armament

Printre actiunile "neguvernamentale" ale organizatiei lui Soin s-a numarat atacarea in cursul anului trecut a sediului OSCE de la Tiraspol. La inceputul anului 2005 Soin a fost implicat intr-un caz de trafic de armament. Un jurnalist britanic de la cotidianul Sunday Times, care s-a pretins negustor de armament, a ajuns in contact cu un ofiter al MGB (Ministerul Securitatii din Tiraspol), pentru a achizitiona rachete Alazan din Transnistria. Ofiterul MGB i-a facut jurnalistului britanic legatura cu Dmitrii Soin, despre care jurnalistul britanic a ramas cu impresia ca este un membru al lumii interlope. Jurnalistul si Soin au avut mai multe intalniri, prima oara in Transnistria, apoi intr-un hotel din Chisinau. Negocierile au condus la un pret final de 500.000 de dolari pentru trei rachete Alazan, care urmau sa fie livrate in sudul Ucrainei, pe un aeroport. Sunday Times nu a facut targul si a publicat un articol pe aceasta tema.

Frauda la Marea Neagra

Pe lista de organizatii neguvernamentale "experte" care au participat la conferinta organizata ieri de MAE, "Marirea contributiei societatii civile la securitatea regionala a Marii Negre", figura pe langa SAR-ul Alinei Mungiu si Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning - partener al MAE - acuzat de frauda in raportul Curtii de Conturi si al carui dosar se afla in cercetare penala. 

"Cu incalcarea legii penale" Raportul Curtii de Conturi pentru anul 2005 dezvaluie faptul ca Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning (CPEW), impreuna cu Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi si Asociatia pentru Democratie au prejudiciat Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni cu o suma de 1.734.680.000 lei. Curtea de Conturi arata in raportul sau ca s-a efectuat o misiune de audit la Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni "si a valorificat rezultatele actiunii de control efectuate la 3 asociatii/fundatii care au derulat astfel de fonduri respectiv: Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi, Asociatia Centrul pentru Democratie din Iasi si Asociatia Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning din Bucuresti". Curtea de Conturi afirma ca faptele celor trei asociatii in derularea programelor cu DRRP au incalcat legea penala: "In urma verificarilor la trei dintre entitatile solicitate care au beneficiat de astfel de fonduri in anul 2004, respectiv: Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi, Asociatia Centrul pentru Democratie din Iasi si Asociatia Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning din Bucuresti s-au constatat fapte generatoare de prejudicii in suma totala de 1.734,68 mii lei, existand indicii ca o parte din suma, respectiv 1.486,32 mii lei a fost cheltuita cu incalcarea legii penale".

Plagiatul, mama prevenirii Un raport alcatuit inca din luna martie 2005, care a fost inaintat Ministerului Afacerilor Externe si Cancelariei primului-ministru, dezvaluie mecanismul prin care CPCEW condus de Iulian Chifu a reusit sa puna mana pe mai mult de un miliard de lei vechi - fapta confirmata de raportul Curtii de Conturi. CPCEW a incheiat pe 18 iunie 2004 contractul nr. 1231 cu DRRP, fiindu-i aprobata suma de 1.573.850.000 lei pentru proiectul BeCaMe Democratic. Proiectul, initiat de CPCEW in cursul anului 2003, a fost structurat pe o perioada de 3-5 ani. Obiectivele generale ale proiectului au fost: "editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei si dezvoltarea capacitatilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societatii; sprijinirea dezvoltarii democratice a institutiilor societatii civile; incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic". Raportul din martie 2005 reflecta faptul ca analizele, avertizarile si rapoartele lunare prezentate de CPCEW ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa "Flux" de la Chisinau. Mai mult, analizele prezentate ca fiind traduse din limba romana in limba engleza (pentru care s-au decontat sumele stipulate in contractul de finantare, conform documentelor justificative prezentate Departamentului de CPCEW), sunt copiate din materiale publicate pe Internet.

Sursa: Ziua

Gasiti, atasat, atat Raportul ONU privind fraudele din Biroul Moscova, cat si Raportul Curtii de Conturi privind fraudele de la Bucuresti si Chisinau.

  Raport ONU (PDF, 1170 kB)    Descarca »       Raport Fraude DRRP-MAE (DOC, 87 kB)    Descarca » 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus