Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-10/1683-1683.html
Data: Jul 10, 2007 (02:31)

Modova ar putea renunţa la energia electrică ucraineană în favoarea celei ruseşti

În timpul apropiat contractul de livrare a energieie electrice, încheiat în anul 2005 între “Ukrinterenergo” din Ucraina şi  “Energocom” din Moldova, ar putea fi reziliat, iar concernul rus “RAO EĂS Rossii” ar putea beneficia de pe urma acestui fapt, scrie publicaţia ucraineană “Delovaia stoliţa” .   Potrivit publicaţiei citate, în cazul în care Moldova va rezilia contractul cu Ucraina privind livrarea energiei electrice, “RAO EĂS Rossii” ar putea dubla cantitatea de energie livrată Moldovei. Moldova produce nu mai mult de o treime din energia electrică necesară, de aceea s-ar părea că „Ukrinterenergo” are  suficiente pârghii de influenţă asupra „Energocom”-ului. Dar, aceasta nu este chiar aşa, menţionează publicaţia citată. „Chişinăul nu numai că nu va fi de acord să îndeplinească condiţiile contractului cu cucrainenii, dar ar putea, în general, să-l rezilieze, aşa cum s-a întâmplat anterior cu ruşii”, scrie „Delovaia stoliţa”. În anul 2006, „RAO EĂS Rossii” a început negocierile cu SA „Energocom” din Moldova privind majorarea preţurilor la energia electrică. Totodată, a fost stabilit un tarif de 2,5 cenţi pentru livrările în Moldova şi un volum anual de 0,8 mlrd. kWth, însă subalternii lui Ciubais au început să vorbească despre majorarea preţului până la 4 cenţi. „Atunci modovenii au refuzat serviciile RAO şi au trecut la aprovizionarea completă cu energie ucraineană. Ca rezultat,  volumul exportului „Ukrinterenergo” în Moldova  s-a majorat de două ori – până la 1,5 mlrd. kWth”, scrie „Delovaia stoliţa”.

Ulterior, însă Ciubais a găsit o soluţie de a „împărţi” piaţa moldovenească de energie electrică între Rusia şi Ucraina. În schimbul asigurării regiunii Odesa cu energie electrică de la centrala de la Cuciurga, care aparţine „RAO EĂS Rossii”, Ucraina a cedat jumătate din livrările energiei în Moldova. Astfel, Rusia şi Ucraina livrează Moldovei, în bază de paritate, câte 750 mil. kWth.     

Recent Ucraina a acuzat partea moldovenească de neîndeplinirea condiţiilor comerciale stipulate în contract privind activitatea în paralel a sistemului energetic unic al Ucrainei şi a sistemului energetic al Moldovei. Potrivit serviciului de presă al ministerului ucrainean al combustibilului şi energeticii, în legătură cu refuzul părţii moldovene de a procura energie electrică la preţul cu ridicata pe piaţa energiei electrice a Ucrainei, partea ucraineană suportă pierderi, care de la 1 ianuarie 2006 până la 30 iunie 2007 au constituit 72,54 mil. USD.

La etapa actuală Ucraina a propus Moldovei să achiziţioneze de la 1 iulie 2007 energie electrică la preţul de cel puţin 4,1 cenţi pentru 1 kWth, cu majorarea lunară a preţului cu 1 cent pentru 1 kWth. La rândul său, energeticienii moldoveni a promis să examineze ofertele părţii ucrainene.