Trimite e-mail | Printeaza
09.07.2007

Direcţia Relaţii Publice a Primăriei mun. Chişinău

Primarul General Dorin Chirtoacă solicită respectarea legislaţiei la efectuarea lucrărilor de construcţie

În cadrul şedinţei operative de astăzi de la Primăria Chişinăului, pretorii celor 5 sectoare ale municipiului au prezentat un raport de activitate privind desfăşurarea lucrărilor de construcţie în teritoriul oraşului. Potrivit Reghinei Apostolova, pretor interimar de Râşcani, pe parcursul anilor 2006-2007 în acest sector au fost eliberate 196 de autorizaţii de construire a diferitor obiective, inclusiv a 13 blocuri locative, 12 obiecte de menire socială, 9 autorizaţii de construcţie a unor centre comerciale şi reconstrucţia obiectivelor existente.

Alexandru Gorea, pretor interimar de Buiucani, a menţionat că în sector la moment sunt 3 obiective în construcţie problematice. Autorităţile publice locale au stopat temporar efectuarea acestor lucrări.

În sectorul Centru, după cum a informat pretorul interimar Petru Budurin, sunt 37 de şantiere de construcţie, dintre care doar unul este problematic. Totodată, la moment în sectorul Centru sunt 34 de construcţii neautorizate.

La Botanica, actualmente se desfăşoară lucrările de construcţie a 125 de obiective, inclusiv a 10 blocuri locative. Dintre acestea, 10 obiective sunt problematice şi lucrările au fost temporar stopate.

Potrivit pretorului Ion Gabura, în sectorul Ciocana sunt 17 şantiere de construcţie. De cele mai multe ori acestea sunt construcţii ale anexelor la blocurile locative, reconstrucţia balcoanelor şi a apartamentelor, precum şi construcţia blocurilor locative şi a altor edificii în interiorul cartierelor. Ion Gabura a mai afirmat că în sectorul Ciocana sunt înregistrate 25 de construcţii neautorizate.

După cum au concluzionat pretorii de sector, de cele mai multe ori problemele pe unele şantiere de construcţie apar din cauza că la eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire nu sunt consultaţi locatarii. În plus, multe obiective sunt amplasate în zona spaţiilor verzi sau în interiorul cartierelor, fapt care, la fel, trezeşte indignarea cetăţenilor. De asemenea, în multe cazuri antreprenorii nu asigură afişarea panourilor, unde să fie cuprinsă informaţia cu privire la efectuarea lucrărilor de construcţie, se are în vedere copia actelor şi schiţa-proiect a obiectivului. Totodată, pretorii de sector susţin că preturile nu dispun de pârghii legale necesare pentru stoparea construcţiilor neautorizate şi a celor problematice, această sarcină revenind Inspecţiei de Stat în Construcţie.

În context, primarul general Dorin Chirtoacă a solicitat pretorilor de sector să asigure afişarea panourilor informative la fiecare obiectiv aflat în construcţie. Potrivit edilului-şef al capitalei, autorităţile locale trebuie să explice antreprenorilor un singur lucru, că în domeniul construcţiilor, la fel ca în toate celelalte domenii, trebuie să funcţioneze legea.

Direcţia Relaţii Publice a     09.07.2007Primăriei mun. Chişinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus