Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.07.2007

Romania va importa energie electrica din Republica Moldova

Romania va importa energie electrica din Republica Moldova

Societatea de distributie E.ON Moldova, detinuta majoritar de compania germana E.ON, va importa energie electrica din Republica Moldova.

Prin doua linii din nordul si sudul Moldovei, E.ON va importa curent electric de la vecinii de peste Prut. Operatiunea se va desfasura in sistem “insula”, din cauza faptului ca Uniunea Europeana interzice tarilor membre UCTE (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity - din care face parte si Romania) sa importe energie din tari care nu fac parte din aceasta structura, cum este si cazul Republicii Moldova. Sistemul “insula” presupune separarea unei zone din reteaua romaneasca urmind ca acest sector sa fie alimentat cu energie din alta tara. "Am vrut sa importam energie din Republica Moldova. Initial, Transelectrica nu ne-a dat voie, din motive tehnice sau de alta natura, insa acum discutiile merg bine. Putem importa prin doua linii, in nordul si sudul Moldovei, in sistem de insula. Statele estice incearca sa inchida piata, ca un fel de protectie a producatorilor de energie din tara respectiva, pentru ca, daca ar deschide piata, ar intra energie mai ieftina din alte zone. Asteptam crearea pietei regionale de energie, pentru aparitia de noi interconexiuni transfrontaliere, care sa preseze si producatorii de la noi", a declarat Ferenz Csulak, director general adjunct al E.ON Moldova Distributie.

E.ON Moldova, detinuta de firma germana E.ON, importa deja electricitate de la compania EST, de asemenea controlata de E.ON Germania, insa doar pentru clientii eligibili, potrivit Monicai Covaliu, seful departamentului de reglementare a afacerilor din cadrul E.ON Energie Romania. In rest, firma achizitioneaza energie de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, termocentrale si complexurile energetice din Oltenia. Totodata, compania intimpina o serie de dificultati in procurarea energiei, intrucit productia Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania si cu cele mai mici costuri, si a Nuclerelectrica sint reduse, ca urmare a scaderii debitelor riurilor si Dunarii din cauza secetei.

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus