Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-05/1636-1636.html
Data: Jul 5, 2007 (16:51)

Ucraina acuză Moldova de încălcarea acordurilor de livrare a energiei electrice

 „Partea moldoveană comite încălcări tehnologice isistematice, care ar putea conduce la avarierea echipamentului energetic al sistemului energetic unic al Ucrainei”, a declarat joi,  ministrul ucrainean al combustibilului şi energeticii Iuri Boiko în cadrul întrevederii cu ministrul Industriei şi Infrastructurii al Moldovei Vladimir Antosie. La întrevedere au participat ambasadorul Moldovei în Ucraina Sergiu Stati, directorul general al „Energocom” Alexandr Gusev, directorul general al Agenţiei pentru Reglementare în Energetică din Moldova Vitalie Iurcu, ministrul adjunct al combustibilului şi energeticii din Ucraina Anatoli Makuha şi directorul companiei naţionale energetice din Ucraina „Ukrenergo” Vitali Timcenko.

Potrivit serviciului de presă al ministerului ucrainean al combustibilului şi energeticii, Boiko a acuzat partea moldovenască de neîndeplinirea condiţiilor comerciale stipulate în contract privind activitatea în paralel a sistemului energetic unic al Ucrainei şi a sistemului energetic al Moldovei. Ministrul a menţionat că, în legătură cu refuzul părţii moldovene de a procura energie electrică la preţul cu ridicata pe piaţa energiei electrice a Ucrainei, partea ucraineană suportă pierderi, care de la 1 ianuarie 2006 până la 30 iunie 2007 au constituit 72,54 mil. USD.

La etapa actuală Ucraina a propus Moldovei să achiziţioneze de la 1 iulie 2007 energie electrică la preţul de cel puţin 4,1 cenţi pentru 1 kWth, cu majorarea lunară a preţului cu 1 cent pentru 1 kWth. La rândul său, energeticienii moldoveni a promis să examineze ofertele părţii ucrainene.   

În comunicatul ministerului ucrainean se arată că preţul mediu de comercializare a energiei electrice pentru Moldova din 2002 a rămas practic acelaşi, la nivelul de 2,1-2,26 cenţi pentru 1 kWth şi numai de la începutul anului 2006 acesta a crescut cu 6,2%. În aceeaşi perioadă, preţul cu ridicata pe piaţa energetică a Ucrainei a crescut cu 32,1 % şi în iulie 2007 a constituit 4,74 cenţi pentru 1 kWth.

Comunicatul însă nu precizează dacă livrările energiei electrice din Ucraina către Moldova au fost sistate. Recent, presa de la Chişinău a comunicat că Ucraina a sistat oficial de la 1 iulie 2007 livrarea energiei electrice către Moldova. Totodată, se menţiona că în Moldova nu se resimte deficitul de energie electrică, deoarece acasta este preluată ilegal din sistemul energetic unic din Ucraina.

În prezent, Moldova achiziţionează din Ucraina 70% din necesarul de energie electrică.