Trimite e-mail | Printeaza
05.07.2007

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Serghei PIROJCOV, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în ţara noastră.

Interlocutorii s-au pronunţat pentru intensificarea dialogului bilateral dintre Ucraina şi Republica Moldova, pledând în particular pentru consolidarea dimensiuni parlamentare a relaţiilor moldo-ucrainene.

Părţile au subliniat necesitatea organizării unor vizite la nivel înalt pe dimensiunea parlamentară după alegerea noii componenţe a Radei Supreme a Ucrainei în vederea atribuirii unei noi dinamici raporturilor interparlamentare moldo-ucrainene. 

Marian LUPU şi Serghei PIROJCOV au exprimat, de asemenea, necesitatea intensificării cooperării economice şi politice dintre cele două state, atât la nivel bilateral, precum şi în context regional şi în susţinerea demersurilor de integrare europeană ale Republicii Moldova şi Ucrainei.

Interlocutorii s-au mai pronunţat pentru menţinerea unui dialog politic moldo-ucrainean constructiv, în albia relaţiilor de bună vecinătate şi respect reciproc pentru interesele cetăţenilor ambelor state. 

În altă ordine de idei, Marian LUPU a subliniat rolul important care îi revine Ucrainei în procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Spicherul a accentuat faptul că orice soluţie a acestui conflict urmează a fi negociată doar în cadrul formatului de negocieri 5 + 2. 

Serghei PIROJCOV a reiterat, la rândul său, poziţia oficială a autorităţilor de la Kiev privind identificarea unei soluţii durabile a problemei transnistrene. Diplomatul ucrainean a precizat că în cadrul reuniunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, care a început astăzi la Kiev, preşedintele ucrainean Viktor IUŞCENKO a optat în favoarea reglementării paşnice a conflictului transnistrean şi cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

5 iulie 2007  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus