Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
04.07.2007

Oraşul rusesc Soci va găzdui Olimpiada de Iarnă

Oraşul rusesc Soci va găzdui Olimpiada de Iarnă

Olimpiada de Iarnă din 2014 va fi organizată în staţiunea Soci, de la Marea Neagră. Hotărârea de miercuri a Comitetului Internaţional Olimpic răsplăteşte eforturile preşedintelui Vladimir Putin şi aduce pentru prima dată competiţia în Rusia.

Anunţul a fost făcut de preşedintele comitetului olimpic, Jaques Rogge, în cadrul unei reuniuni desfăşurate în Guatemala City.

Membrii comitetului au avut de ales, în finală, între două oraşe: Soci, din Rusia, şi Pyeongchang, din Coreea de Sud. Anterior, în prima rundă a votului secret, fusese eliminat din competiţie oraşul austriac Salzburg.

Rezultatul reprezintă un triumf pentru preşedintele Vladimir Putin, care a făcut un lobby activ pentru oraşul Soci.

Liderul de la Kremlin s-a deplasat personal în Guatemala, pentru a le promite membrilor comitetului că jocurile de iarnă din 2014 se vor bucura de o organizare perfectă şi de cantităţi suficiente de zăpadă. Putin a fost şi cel care a condus delegaţia care a făcut prezentarea finală a oraşului câştigător, în faţa Comitetului Olimpic.

Rusia, o putere olimpică ce deţine 293 de medalii cucerite la jocurile de iarnă de-a lungul timpului, nu a găzduit niciodată competiţia.

Moscova a găzduit doar Jocurile Olimpice de vară din 1980, care au fost boicotate de Statele Unite, pe fondul invadării Afganistanului de către Uniunea Sovietică.

Candidatura oraşului Soci a avut de câştigat, deşi competiţia din finală a fost puternică. Salzburg s-a descris drept un paradis european al sporturilor de iarnă, în timp ce oraşul sud-coreean a accentuat faptul că olimpismul ar fi oferit noi premise pentru reconciliere în Peninsula Coreeană.

 

Sursa: BBC  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus