Trimite e-mail | Printeaza
04.07.2007

Serviciul de presă al MAEIE

Astăzi la Bruxelles a avut loc reuniunea Consiliului Nord-Atlantic NATO, la care a fost discutat progresul în implementarea de către Republica Moldova a Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) în baza raportului Misiunii NATO de evaluare din martie curent.

La acest eveniment, Republica Moldova a fost reprezentată de dl Andrei Stratan, Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi dl Ion Coropcean, Ministrul Interimar al Apărării.

Şeful delegaţiei RM a prezentat o informaţie privind evoluţiile în implementarea IPAP şi priorităţile în procesul de reformare a sectorului de securitate şi apărare. La fel, au fost scoase în evidenţă domeniile în care este nevoie de sprijinul continuu al Alianţei.   

În discursul său, dl A. Stratan a ţinut să mulţumească, în particular, statelor Aliate pentru menţinerea poziţiei ferme privind necesitatea implementării de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din 1999 de la Istanbul cu privire la retragerea prezenţei sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova ca precondiţie pentru avansarea procedurilor de ratificare a Tratatului FACE Adaptat.  De asemenea, a fost prezentată o informaţie amplă despre ultimele evoluţii în procesul de reglementare a problemei transnistrene, precum şi privind dialogul pe care îl poartă Republica Moldova la acest subiect cu participanţii la procesul de negocieri în formatul „5+2”.

În altă ordine de idei, şeful diplomaţiei moldoveneşti a informat Alianţa despre mersul implementării prevederilor Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, subliniind importanţa avansării relaţiilor de parteneriat cu acest for european, inclusiv prin necesitatea încheierii unui acord de asociere dintre ambele părţi.

Reprezentanţii ţărilor aliate au dat o apreciere pozitivă mecanismelor instituţionale pe care Moldova le-a creat pentru implementarea IPAP şi eforturilor depuse în acest sens. Totodată, Republica Moldova a fost încurajată să finalizeze procesul creării bazei politico-juridice pentru reformarea sectorului de securitate şi apărare, aceasta constituind unul din elementele cheie pentru implementarea cu succes a prevederilor IPAP.  

De asemenea, statele membre NATO au prezentat o serie de sugestii şi propuneri privind viitorul procesului de implementare a Planului, reiterând disponibilitatea de a acorda asistenţa necesară în acest sens.

4 iulie 2007 © Serviciul de presă al MAEIE

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus