Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.07.2007

ImportComPetrol: preţurile la călătoria cu maxi-taxiurile, pâine şi grâu nu pot fi majorate ca efect a scumpirii carburanţilor

ImportComPetrol: preţurile la călătoria cu maxi-taxiurile, pâine şi grâu nu pot fi majorate ca efect a scumpirii carburanţilor

Reprezentanţii Uniunea importatorilor de produse petroliere „ImportComPetrol” au calificat drept speculaţii încercările de a justifica scumpirea unor produse alimentare, precum şi a costului călătoriei în maxi-taxi, prin majorarea preţurilor la benzină şi motorină. În cadrul unei conferinţe de presă, desăfşurată miercuri, reprezentanţii Uniunii „ImportComPetrol”, au declarat că, pentru agricultori, preţul la vânzările cu ridicata la motorina şi benzina cu cifra octanică mică rămân neschimbate.

„ImportComPetrol” vinde motorină agricultorilor, în funcţie de înţelegerile făcute anterior, la un preţ care variază între 9,6 lei şi 10,3 lei. Iar benzina – la un preţ de 11,5 lei. Pentru comparaţie, după recentele majorări, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă 12,7 lei, cea cu cifra octanică 92 – 12,3 lei, iar motorina – 10,6 lei.

În aceste condiţii, majorarea preţurilor în sectorul agricol, la pâine sau făină, ca efect al recentei scumpiri a benzinei, sunt nejustificate şi nefondate, afirmă reprezentanţii Uniunii importatorilor de produse petroliere.

La fel de nemotivată ar fi şi intenţia unor şoferi de maxi-taxiuri de a majora preţul la călătoria cu microbuzele.

Preşedintele „ImportComPetrol” Valentin Bodiştean a menţionat că importatorii de carburanţi sunt nevoiţi să-i doteze şi săţi ajute pe agricultori la strânsul roadei, oferindu-le vacanţă de plată, de jumătate de an, un an sau peste doi ani. Referindu-se la problema majorării taxei pentru călătoria în maxi-taxi, directorul executiv al „ImporComPetrol”, Victor Ghiţu a declarat că în ultimul timp şoferii speculează un pic, deoarece în prezent, pentru aceştia produsele petroliere sunt comercializate la preţuri speciale, cu reducere. Potrivit lui, pentru maxi-taxi motorina se vinde de la 10,1 lei până la 10,3 lei. „În momentul când iarna trecută s-a mărit preţurile la transportul cu rutierele, de la 2 la 3 lei, costul unui litru de motorină era 10,6 lei. Astăzi el este la panou 10,6 lei“, a afirmat directorul executiv al „ImporComPetrol“.

Valentin Bodişteanu a menţionat că „ImporComPetrol“ acoperă aproximativ jumătate din importul de carburanţi în Modova, iar aproximativ 200 mii tone de produse petroliere din acest import sunt direcţionate anual pentru sectorul agrar. Anual, Republica Moldova consumă aproximativ 550 mii tone de carburanţi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus