Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.07.2007

Voronin s-a întâlnit din nou cu Zubakov

Voronin s-a întâlnit din nou cu Zubakov

Preşedintele Vladimir Voronin s-a întâlnit, miercuri, 4 iulie, cu secretarul adjunct al Consiliului Suprem de Securitate al Federaţiei Rusă Iuri Zubakov. Serviciul de presă al Preşedinţiei menţionează despre această întrevedere la sfârşitul unui comunicat de presă, întitulat „Sinteza evenimentelor desfăşurate cu participarea Preşedintelui Republicii Moldova miercuri, 4 iulie 2007. Potrivit comunicatului citat, „în cursul întrevederii au fost discutate diverse chestiuni ce ţin de stadiul actual şi perspectiva dezvoltării relaţiilor moldo-ruse, precum şi aspecte vizând problematica transnistreană”.

Ultima întrevedere dintre Iuri Zubakov şi Vladimir Voronin a avut loc la 15 iunie, la Chişinău, în ajunul întrevederii cu preşedintele Putin la finele lunii iunie. Anterior, Voronin l-a primit pe Zubakov la 23 mai curent. Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, cei doi au discutat atunci, printre altele, şi „aspecte care vizează reglementarea transnistreană şi perspectiva reluării procesului de negocieri pentru soluţionarea conflictului”.

Mulţi analişti politici din Rusia şi Occident consideră că Zubakov este coordonatorul strategiei Federaţiei Ruse în problema separatismului transnistrean. Actualul secretar adjunct al Consiliului de Securitate de la Moscova şi fost ambasador rus la Chişinău, este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Zubakov deţine rangul de general în cadrul comunităţii de informaţii a statului rus şi urmăreşte, potrivit analiştilor, crearea unei noi entităţi statale în estul Republicii Moldova, entitate care să fie recunoscută de către comunitatea internaţională şi care poate servi ca un precedent pentru reglementarea definitivă a diferendelor separatiste din Abhazia, Osetia de Sud şi Nagorno- Karabach. Potrivit analiştilor, Vladimir Voronin şi Iuri Zubakov negociază în secret, în afara formatului multilateral 5+2 o soluţie a problemei transnistrene, care rezidă în crearea unui stat moldoveano-transnistrean, în care Transnistria să aibă un „statut special”, ce va fi stabilit clar de Moscova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus