Trimite e-mail | Printeaza
03.07.2007

Serviciul de presă al ANRE

ÎN PRIMUL SEMESTRU, 55 DE COMPANII AU PRIMIT LICENŢE NOI DE ACTIVITATE PE PIAŢA PRODUSELOR PETROLIERE   (Comunicat de presă)

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acordat, în primul semestru al anului curent, licenţe de activitate pe piaţa produselor petroliere pentru 55 de companii. Majoritatea dintre ele au primit licenţe pe un nou termen de cinci ani, în schimbul celor expirate, cu dreptul de a desfăşura genurile de activitate practicate anterior.

Astfel, patru companii („Armamil –Com”, „Moldis Trading LTD”, „Gloria – Qvarc”, „Andezit”) au obţinut licenţe pentru importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motorinei, două („Rompetrol Moldova” şi „LUKoil – Moldova”) - pentru importul şi comercializarea cu ridicata a gazelor lichefiate, 37 - pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei şi 12 – pentru comercializarea cu amănuntul a gazelor lichefiate.

În aceeaşi perioadă, ANRE a eliberat cinci licenţe pentru furnizarea gazelor naturale la tarife reglementate şi trei – pentru distribuţia acestui tip de combustibil. Majoritatea dintre ele au fost acordate foştilor titulari pe un nou termen de activitate. Pentru prima oară au obţinut asemenea licenţe societăţile „Gazinstal” şi „Sălcioara Vascan” (mun. Chişinău).

Tot atunci, Agenţia a acordat o licenţă pentru producerea energiei electrice, pe un termen nou de şase luni, în schimbul celei expirate, SA CERS Moldovenească („Молдавская ГРЭС”). Decizia a fost luată în temeiul hotărârii Guvernului nr. 815 din 2.08.2005 cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a Transnistriei, care permite agenţilor economici din această regine, înregistraţi provizoriu în Registrul de Stat al Republicii Moldova, de a obţine licenţe pentru genuri de activitate supuse licenţierii.

În perioada de referinţă, Consiliul de Administraţie al ANRE a retras, la cererea titularilor, licenţele pentru activitate pe piaţa gazelor naturale, deţinute de agrofirma „Tvardiţa”(r-nul Taraclia) şi SA „Comgaz Plus”(or. Ungheni) şi licenţele pentru activitate pe piaţa produselor petroliere, deţinute de societăţile „Zolo-Peco” (or. Făleşti), „Gura – Văii” (s. Micăuţi, r-nul Străşeni), „Floreşti –Gaz”(or. Floreşti), „Poteca” şi „Vesi” (mun. Chişinău). Totodată, pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare, Consiliul a suspendat licenţa deţinută de SA „Budjac Gaz” (or. Comrat).

Conform situaţiei din 1 iulie 2007, pe piaţa energiei electrice activau 25 titulari de licenţă, iar pe piaţa de gaze naturale - 29. Majoritatea dintre ei deţin câte două licenţe: una pentru furnizarea şi alta pentru distribuţia energiei electrice, în primul caz, şi a gazelor naturale, în al doilea caz.

La aceiaşi dată, pe piaţa produselor petroliere activau 183 titulari de licenţă, dintre care 18 practică importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motorinei, iar 11 – importul şi comercializarea cu ridicata a gazelor lichefiate. Ceilalţi titulari de licenţă desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei şi a gazului lichefiat la staţiile de alimentare certificate.

ANRE acordă licenţe pentru genuri de activitate pe pieţele de energie electrică, de gaze naturale şi de produse petroliere pe un termen de la 5 până la 25 de ani, în funcţie de genul de activitate. Taxele pentru eliberarea licenţei se varsă integral în bugetul statului.

                                    Serviciul de presă al ANRE                                                                                3 iulie 2007  tel. 251-306,                           079422244

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus