Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-07-03/1571-1571.html
Data: Jul 3, 2007 (03:35)

Admiterea cetăţenilor RM la studii universitare şi postuniversitare în România încă nu a început

La 1 iulie urma să înceapă admiterea tinerilor din Republica Moldova la studii universitare şi postuniversitare în România, însă potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) de la Bucureşti, admiterea nu poate începe până când nu va fi adoptată oficial metodologia privind şcolarizarea tinerilor din Republica Moldova. Secretarul de stat în Învăţământul superior din România Dumitru Miron a declarat pentru ziarul „Jurnal de Chişinău” că marţi, 3 iulie, două comisii din cadrul MECT şi Ministerul român de Externe urmează să discute pe marginea documentului. „Sperăm că metodologia va fi adoptată zilele următoare. MECT însă va ţine cont de reţinerea care s-a făcut şi probabil va prelungi perioada de depunere a dosarelor pentru admitere”, a comunicat Miron.

Potrivit proiectului Metodologiei cu privire la şcolarizarea cetăţenilor din Republica Moldova la studii în România, depunerea dosarelor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior trebuia să înceapă la 1 iulie şi va dura până pe 10 august. Tinerii din Moldova urmează să trimită pachetul de documente necesare prin poştă, recomandat, sau să le depună direct la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului de la Bucureşti (MECT) (str. Spiru Haret 12, sector 1, Bucureşti, cod 010176).

Pentru înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de licenţă sunt necesare următoarele acte: cerere de înscriere (formularul tip se găseşte pe site-ul oficial al MECT (www.edu.ro , anexa 8 a Metodologiei), copia după diploma de bacalaureat şi după foaia matricolă privind studiile liceale, în care sunt înscrise şi notele obţinute la BAC (pentru absolvenţii promoţiei 2007, în lipsa diplomei de BAC va fi acceptată şi copia după adeverinţa de absolvire a liceului, cu media anilor de studii şi a examenului de bacalaureat),  copii ale: - certificatului de naştere,- adeverinţei medicale tip, - buletinului de identitate, - paşaportului,- a certificatului de căsătorie;

Mai este necesară şi o fotografie 3x4, care se aplică pe cerere.

Totodată, în anul de studii 2007-2008, Guvernul României va acorda tinerilor din Moldova 1050 de locuri pentru studiile de licenţă. Dintre acestea, 399 de locuri sunt cu burse şi sunt destinate absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat din România, 601 burse sunt prevăzute pentru absolvenţii de liceu şi cu diplomă de bacalaureat din Republica Moldova, iar 50 -  cu scutire de taxe de şcolarizare, dar fără bursă pentru absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat din Republica Moldova.

Pentru studiile postuniversitare proiectul noii metodologii prevede că în acest an vor fi oferite burse pentru masterat, doctorat şi rezidenţiat doar cetăţenilor din Republica  Moldova care au făcut studii de licenţă şi de master în România. Astfel, în total sunt prevăzute 225 de locuri, dintre care 165 – pentru masterat şi câte 30 pentru doctorat şi rezidenţiat.