Trimite e-mail | Printeaza
Externe
03.07.2007

Vladimir Putin face propuneri conciliante în SUA

Vladimir Putin face propuneri conciliante în SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a înaintat un nou set de propuneri menite să reducă tensiunile dintre Moscova şi Statele Unite, în ceea ce priveşte amplasarea scutului american anti-rachetă în Europa Centrală. În cadrul întâlnirii cu preşedintele George Bush, la Kennebunkport, în statul american Maine, Vladimir Putin a sugerat extinderea sistemului, astfel încât de acesta să beneficieze şi alte ţări europene sau NATO.

El a mai solicitat crearea unor centre de procesare şi transfer de date strategice, la Moscova şi, eventual, Bruxelles, ceea ce ar reduce necesitatea creării unor noi facilităţi în Cehia şi Polonia.

"În opinia noastră, aceste propuneri vor face ca facilităţile din Cehia şi Polonia să nu mai fie necesare. Pentru a evita extinderea scutului antirachetă în acest ţări, suntem pregătiţi nu doar să includem în sistem staţia de la Arbala, pe care o închiriem de la Azerbaijean, ci şi un nou dispozitiv anti-radar din sudul Rusiei", a spus Vladimir Putin.

Preşedintele Bush a salutat propunerile, dar a avut unele obiecţii. "Cred ceea ce spune? Sigur că da, am încredere în el. Îmi place tot ceea ce propune? Cred că nici lui nu îi plac toate propunerile mele! Consider că viziunea sa este inovativă, strategică şi sinceră. Rămân însă la părerea că Cehia şi Polonia rămân părţi integrante ale sistemului", a răspuns liderul american.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus